Vissa personer har bättre immunförsvar än andra.
Vissa personer har bättre immunförsvar än andra.

Enligt en ny studie av forskare från bland annat Lunds universitet påverkar kön, ålder och rökning vårt immunförsvar.

Vissa personer har bättre immunförsvar än andra. Enligt forskare vid pasteur-instituet i Paris och LTH, Lunds universitet, finns det flera faktorer som bidrar till detta, rapporterar SVT. Forskarna har studerat tusen personers vita blodkroppar och gener och har banat väg för att läkare enklare ska kunna tyda patientens symptom och agera därefter.

– Att använda big data för att förstå ett så pass komplext system som immunförsvaret är något av en ”game changer”, säger Jacob Bergstedt, bioinformatiker och doktorand i reglerteknik vid LTH, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Studie: Barn med adhd behöver röra sig för att lära

En av de avgörande faktorerna är rökning som har påverkan på immunförsvaret. Tidigare forskning visar att de som röker löper större risk för infektioner. Den nya studien förklarar att detta beror på att rökare har fler så kallade regulatoriska T-celler vilket hämmar immunförsvaret.

LÄS MER: Studie: Viss äggstockscancer överförs via pappan

Forskare vet sedan innan att kvinnor löper större risk för sjukdomar som reumatism. Enligt studien beror det på att kvinnor har fler MAIT-celler. Resultatet visar att många delar av immunförsvaret minskar i och med att man blir äldre.

LÄS MER: Studie: Kvinnor bättre rustade för överlevnad än män

Studien har även påvisat att ett herpesvirus nästan alla människor förr eller senare får har påverkan på immunsystemet.

– Poängen med en sådan här grundlig och bred studie, där mer eller mindre alla delar av immunsystemet undersökts, är att vi kunnat generera en mängd nya hypoteser om orsaken bakom olika sjukdomar, säger Jacob Bergstedt till SVT.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om forskning studie