Droger blir allt vanligare inom krogbranschen, visar en ny undersökning. Både vad gäller användandet bland gästerna, men också av krogpersonalen själva.

En ny undersökning gjord av Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem, STAD, visar ett drogerna som florerar på krogarna i Stockholm förekommer i allt större utsträckning.

Undersökningen visar att droganvändandet ökar både bland gästerna och av restaurangpersonalen själva.

Majoriteten av de kroganställda – 665 har tillfrågats i enkätundersökningen – berättar att de sett narkotikapåverkade gäster på krogen det senaste halvåret. Hälften svarar att de blivit erbjudna narkotika själva, och 60 procent att de själva någon gång använt droger. Nära hälften av de anställda under 24 år uppger att de använt narkotika det senaste halvåret, visar undersökningen.

LÄS MER: 17-åringar beställde knark från skoldator

Siffrorna är nästan en fördubbling mot STAD:s senaste undersökning som gjordes 2007. Då angav 19 procent av de tillfrågade att de testat droger det senaste året. I dag ligger den siffran på 35 procent.

– Det är mycket oroande med den ökande förekomsten av narkotika i Stockholms krogmiljö. Särskilt oroväckande är att nästan varannan kroganställd i åldern 18-24 år har använt narkotika under det senaste året och att 22 procent har använt narkotika senaste månaden, säger Johanna Gripenberg, chef och forskare på STAD, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Tullverket: Rekordstora beslag av narkotika under 2017

De vanligast förekommande drogerna är cannabis, kokain och ecstasy. 60 procent av de som använt droger uppger att de använt cannabis, var tredje att de använt kokain, och var fjärde ecstacy.

Efter att samma studie genomförts 2001 påbörjades att intensivt arbete för att förändra situationen, och krogbranschen och myndigheter gick samman i projektet Krogar mot knark, vilket och tillfälligt fick ner siffrorna. Bland annat genom att narkotikautbilda personal och polisiär tillsyn och kontroller.

Nu hoppas man att den tidigare erfarenheten ska kunna förändra situationen igen.

– Vi vet vad vi ska göra för att minska knarket på krogen, vi har en metod som fungerar, säger Johanna Gripenberg.

LÄS MER: Debatt: Legalisera droger för missbrukarnas skull

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset