Kvinnor överlever längre än män – även under svåra förhållanden.
Kvinnor överlever längre än män – även under svåra förhållanden.

Kvinnor överlever svält, slaveri och sjukdom i högre grad än män – kan ha en biologisk förklaring enligt ny studie.

Kvinnor lever längre än män i nästan alla delar av världen. En ny studie visar att det inte bara gäller normala omständigheter, vilket NRK tidigare har rapporterat. Forskarna bakom studien har analyserat data från sju olika populationer där livslängden förväntades vara 20 år eller kortare. I studien har forskarna gått så långt tillbaka som till 1700-talet.

LÄS MER: Studie: Män är bättre på Alfapet – prioriterar onödiga förmågor högre

Det visade sig att när dödligheten generellt var väldigt hög så överlevde kvinnorna längre än männen. Övertaget var extra tydligt bland spädbarn, där flickbebisar överlevde i högre grad än pojkbebisar.
– Det är väl känt att kvinnor har högre medellivslängd än män, förmodligen har det alltid varit så. Det är intressant att det även verkar gälla under svåra förhållanden, säger Anders Ahlbom, professor i epidemiologi vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet till SVT Vetenskap. 

LÄS MER: Därför är kvinnor som har sex med kvinnor mer nöjda med sexlivet

Skälet till att flickbebisar har större chans till att överleva kan bero på biologiska faktorer, så som könshormoner, menar forskarna.
– Till exempel antas det att östrogennivån hos kvinnor bidrar till att skydda mot inflammation, medan testosteron ökar risken för vissa sjukdomar, sa Magnar Bjørås, professor i molekylärbiologi vid Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet, till NRK.

LÄS MER: Ny studie: Sov ut under helgen – och lev längre

Forskare utesluter dock inte de sociala och miljömässiga faktorerna. Historikern Fredrik Charpentier Ljungqvist tror att männens livslängd kan ha påverkats av deras arbete under svältperioderna som forskarna tittat på.
– Männen ägnade sig i högre grad åt farligare och mer krävande arbete än kvinnor. Att de byggde muskler under arbetet kan ha varit en nackdel eftersom muskler bränner mycket energi, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist, doktor i historia, sekreterare vid Centrum för medeltidsstudier och forskare inom medeltidshistoria vid Stockholms universitet till SVT Vetenskap.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset