Hormonbehandlingarna visade sig vara lika effektiva som cellgifter, fast med färre biverkningar.
Hormonbehandlingarna visade sig vara lika effektiva som cellgifter, fast med färre biverkningar.

Kvinnor med bröstcancer behöver inte genomgå cellgifter för att bli friska, enligt en ny studie.

Under helgen presenterades en ny studie i USA som visar att kvinnor med tumörer i ett tidigt stadium inte behöver genomgå cellgifter för att bli friska, rapporterar SR.

Genom att ta prover från cancertumörerna går det att se om patienten behöver cellgifter eller om det räcker med hormonbehandlingar. Det är fortfarande osäkert i fall metoden kan användas i Sverige.

– Det är oerhört viktigt eftersom vi nuförtiden alltmer syftar till att individualisera diagnostiken och behandlingen baserat på tumörens egenskaper. Det här är viktiga resultat men det kanske inte är just detta testet vi ska införa nästa vecka, säger överläkaren Maria Ekholm till SR.

LÄS MER: Cancer missades trots 14 läkarbesök – kvinna dog

Ungefär tiotusen kvinnor mellan 18 och 75 testades och 94 procent av de som fick hormonbehandlingar var vid liv efter nio år. Det var en lika stor andel för dem som använde cellgifter. Hormonmediciner var alltså lika effektiva, men hade färre biverkningar.

LÄS MER: Nya tvånget i Kalifornien: Måste varna för cancer – på kaffe

Studien gäller dock främst kvinnor efter klimakteriet. Det stora problemet med den nya metoden är att den är väldigt dyr.

– Det handlar ju om 30 000 kronor per test vilket kan vara välinvesterade pengar om man kan bespara patienten cellgiftsbehandlingen, som också är dyr och som även har andra kostnader som till exempel sjukskrivning, säger överläkaren Maria Ekholm till SR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bröstcancer