Att dricka tre till fem koppar kaffe om dagen kan hjälpa till att minska risken för blockerade artärer, enligt en ny sydkoreansk studie.
Att dricka tre till fem koppar kaffe om dagen kan hjälpa till att minska risken för blockerade artärer, enligt en ny sydkoreansk studie.

Några koppar kaffe om dagen kan göra dig gott. Enligt en rykande färsk koreansk studie kan en lagom mängd kaffe nämligen förebygga hjärtsjukdomar då det sägs minska risken för blockerade artärer.

Att dricka tre till fem koppar kaffe om dagen kan hjälpa till att minska risken för blockerade artärer, enligt en ny studie från Sydkorea som på måndagen publicerades i den medicinska tidskriften Heart.

Studien omfattade 25 000 manliga och kvinnliga anställda som tidigare inte visat några tecken på hjärtsjukdomar, och visade att de som drack en måttlig mängd kaffe varje fag var mindre benägna att uppvisa tidiga tecken på hjärtsjukdomar i sina hälsokontroller, skriver BBC som tagit del av studien.

En måttlig mängd kaffe beräknades i studien till mellan tre och fem koppar per dag.

Därför spiller du lättare ut en slät kopp kaffe än en kaffe latte

Kaffets påverkan på hälsan och hjärtat är en omstridd fråga. Vissa studier har kopplat samman kaffekonsumtion till riskfaktorer som förhöjt kolesterolvärde eller blodtryck medan andra hävdar att det svarta guldet rent av kan ha skyddande effekter.

Vad den senaste studien från Sydkorea visade var att var tionde av de anställda som ingick i studien hade synliga kalkavlagringar, något som kan orsaka hjärtattacker eller stroke. De personer som sedan drack måttiga mängder kaffe varje dag var mindre benägna att ha kalkavlagringar i sina kranskärl än de som överkonsumerade kaffe eller inte drack kaffe alls.

► Kaféägare bluffade om espresso – krävs på 2,5 miljoner

Studiens författare uppger dock att mer forskning måste till för att bekräfta och förklara denna möjliga koppling, skriver BBC.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset