Vinnarna var varken mer eller mindre nöjda med saker som boende och familj, men mer nöjda med sin finansiella situation.
Vinnarna var varken mer eller mindre nöjda med saker som boende och familj, men mer nöjda med sin finansiella situation.

Enligt en ny studie av svenska lottovinnare har nationalekonomerna Erik Lindqvist, Robert Östling och David Cesarini kommit fram till att miljonvinster inte gör dig lyckligare – men nöjdare med livet.

Erik Lindqvist, Robert Östling och David Cesarini var intresserade av att se vad effekten av att få pengar är.

– Om du har två personer som köper lotter där en har turen att vinna och en inte vinner kan man titta på hur det går för dem senare i livet. Hur lyckliga de är till exempel. Då får man den kausala effekten av att få pengar, säger Erik Lindqvist, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

LÄS MER: Vann miljonvinster på lotto – två gånger på en vecka

Mer nöjda med livet

Drygt 5 000 enkäter skickades ut till svenska lottovinnare som deltagit i antingen tv-triss eller kombilotteriet och som har vunnit både mindre och större summor. De tillfrågade hade vunnit för mellan fem och 22 år sedan.

– Ungefär 3 000 svarade på enkäten. Sedan jämförde vi då hur lyckliga de är som vann stora belopp med de som vann mindre belopp och de som inte vann alls. Statistiskt går det inte att säkerställa att lottovinnare blir lyckligare, men det går att säkerställa att de som vann mycket är mer nöjda med livet, säger Erik Lindqvist.

LÄS MER: Pensionär vann på Lotto – skänker 100 miljoner till välgörenhet

Håller i sig länge

I enkäten fick de tillfrågade svara på frågor som rörde deras livskvalité och huruvida den har blivit bättre eller sämre i och med lottovinsten. Vinnarna var varken mer eller mindre nöjda med saker som boende och familj. Men studien visar att lottovinnarnas tillfredsställelse håller i sig länge.

– Det fanns ingen effekt som tydde på att man blev nöjdare med någonting förutom sin finansiella situation. Och möjligen sin fritid. Detta håller i sig länge. Euforin av att vinna är borta sedan länge. Men man är fortfarande nöjd fler år efter vinsten, säger Erik Lindqvist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om lottovinst