Enligt studien har barn födda med hjälp av kejsarsnitt 21 procent högre risk att utveckla matallergi.
Enligt studien har barn födda med hjälp av kejsarsnitt 21 procent högre risk att utveckla matallergi.

Enligt en ny nationell studie visar det sig att barn födda med hjälp av kejsarsnitt har lättare för att utveckla matallergier än barn som föds vaginalt.

Det är forskare vid Örebro universitet och Karolinska institutet som har studerat drygt en miljon barn födda mellan 2001 och 2012. Enligt studien har barn födda med hjälp av kejsarsnitt 21 procent högre risk att utveckla matallergi än de som föds vaginalt, rapporterar SVT.

LÄS MER: Ny studie: Gluten under graviditeten kan ge ditt barn diabetes

Teorin är att de barn som föds med hjälp av kejsarsnitt får en annan slags bakterieflora och att det i sin tur kan påverka risken att utveckla matallergi. 

–  Mindre studier har tidigare visat liknande resultat, men det här är den första stora nationella studien som kunnat visa det här sambandet, säger Jonas Ludvigsson, barnläkare och forskare vid Örebro universitet, till SVT.

LÄS MER: Studie: Så mycket sömn förlorar du – när du använder internet

Samtidigt visar studien att för tidigt födda barn löper en lägre risk att utveckla matallergier.

– En förklaring kan vara att mat introduceras på ett annat sätt för dessa barn, eller att de här barnen vårdas på sjukhus längre och att vården eller någon annan faktor kopplad till sjukhusvistelse på något sätt kan skydda mot födoämnesallergi, säger Jonas Ludvigsson, en av forskarna bakom studien, till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset