Det finns dock flera andra faktorer som också påverkar depression, påpekar forskarna.
Det finns dock flera andra faktorer som också påverkar depression, påpekar forskarna.

Medelhavsmat är rik på grönsaker, frukt, nötter och fisk. Detta har visat sig vara en bra diet för att motverka depression, visar en ny studie.

Forskare har analyserat 41 studier och har funnit ett samband mellan människors diet och risken för att utveckla depression.

Risken att bli diagnostiserad med depression är 33 procent lägre bland de som följer en strikt medelhavsdiet än de som inte gör det, rapporterar CNN.

– Det finns övertygande bevis för relationen mellan kvalitén på din diet och din psykiska hälsa, säger Camille Lassale, som är en av forskarna som tittat på sambandet mellan diet och mental hälsa, till CNN.

LÄS MER: Studie: Kvinnor bättre rustade för överlevnad än män

Baserat på analysen fann forskarna att flera olika faktorer påverkar hjärnan negativt – såsom oxidativ stress, resistens gentemot insulin och inflammation, och att detta kan kontrolleras av en persons diet.

LÄS MER: Studie: Kvinnor med bröstcancer kan slippa cellgifter

Naveed Sattar, professor i metabolisk medicin vid University of Glasgow, var inte involverad i studien, men påpekar dock att man inte ska dra några förhastade slutsatser. 

– De nuvarande bevisen räcker inte för att bevisa att en växtrik diet kan förhindra depression, eftersom de flesta bevis hittills visar att de med sämre psykisk hälsa äter också sämre, säger Camille Lassale till CNN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset