Anthony Hopkins ikläder sig rollen som Hannibal Lector, en kannibal och psykopat som gärna lyssnar på klassisk musik.
Anthony Hopkins ikläder sig rollen som Hannibal Lector, en kannibal och psykopat som gärna lyssnar på klassisk musik.

Kannibalen Hannibal Lector har skapat bilden av att psykopater gillar klassisk musik. Men i själva verket föredrar de rap, enligt en ny studie. I framtiden hoppas forskare kunna skilja ut psykopater från andra personer med hjälp av spellistor.

Till tonerna av Bachs ”Goldberg-variationerna”, närmare bestämt arian och den sjunde variationen, lyckas psykopaten Hannibal Lecter fly när han ska få sin matbricka i filmen ”När lammen tystnar”  från 1991.

Men i verkligheten verkar det inte alls som att klassisk musik är favoriten på psykopaternas spellista. Istället föredrar de rap och R&B. Det här enligt en ny studie från New York University.

I studien har 200 personer fått lyssna på totalt 260 låtar. Dessutom fick samma personer göra tester för att se i hur hög grad de hade egenskaper som stämmer in på en psykopat. De som hade flest psykopatiska drag hade låtar som ”No Diggity” med Blackstreet och ”Lose Yourself” med Eminem på sina topplistor. Övriga låtar på topplistan ville inte forskarna avslöja för att inte påverka framtida studier.

De som låg längst ifrån att vara psykopater gillade istället låtar som ”My Sharona” med The Knack och ”Titanium” med David Guetta feat. Sia, rapporter tidningen The Guardian.

Forskarna poängterar att de befinner sig i en tidig fas och att resultaten inte är publicerade. De är dock så pass intressanta att forskarna nu vill undersöka området ytterligare, och göra samma typ av tester på tusentals personer för att få ett ännu bättre underlag kring om psykopater verkligen tycker bättre om en viss typ av musik.

Om resultaten visar sig stämma är forskarnas förhoppning att musik skulle kunna vara en del i att avgöra om en person är psykopat eller inte.

LÄS MER: Så känner du igen en narcissist eller psykopat 

– Media porträtterar psykopater som yxmördare och seriemördare, men i verkligheten är det inte lika uppenbart; de är inte Jokern i Batman. De kanske jobbar precis bredvid dig, och de smälter in. De är som psykologisk mörk materia, säger Pascal Wallisch, som leder studien till The Guardian.

– Du vill inte ha de här personerna i positioner där de kan orsaka mycket skada. Vi behöver verktyg för att identifiera dem utan att de samarbetar eller är medvetna om det, tillägger han.

Forskare har tidigare sett tecken på att vissa genvarianter skulle vara mer vanliga hos en del psykopater, och att de kan förändra människors benägenhet att bli aggressiva och empatiska. Även hjärnröntgen har visat på förändringar i hjärnan hos personer med psykopatiska drag.

Kevin Dutton, psykolog vid Oxfords universitet, har samlat in data om personers musiksmak via webbformulär i samarbete med en tv-kanal. Mer än tre miljoner personer har svarat, och även om metoden har svagheter visar även den att psykopater gillar rap i högre grad än exempelvis klassisk musik och jazz. Kevin Duttons studie tyder även på att de i högre grad gillar Financial Times än andra tidningar.

Även i uppföljningsfilmerna om Hannibal Lecter märks kannibalens intresse för klassisk musik av. I ”Hannibal” från 2001 spelas exempelvis Bachs variation 25 samtidigt som Hannibal matar sin fiende Paul Krendler med Pauls egen hjärna.

Att filmdirektörer gillar att skildra psykopater som personer med en fabless för klassisk musik tror Kevin Dutton beror på att det bildar en oemotståndlig motsats, där ett mörkt och och primitivt inre kontrasterar mot den högre estetiken i en klassisk komposition.

LÄS MER: 6 tecken på att din chef är narcissist

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om musik