De med socioekonomisk låg status kan behöva tätare kontroller efter en hjärtinfarkt, menar forskaren.
De med socioekonomisk låg status kan behöva tätare kontroller efter en hjärtinfarkt, menar forskaren.

Rika återinsjuknar mer sällan i hjärt- och kärlsjukdomar, det visar en ny svensk studie. “Skillnaden är överraskande stor”, säger forskaren Joel Ohm till Dagens Medicin.

Studien som Dagens Medicin uppmärksammat visar att risken för att drabbas för en andra hjärtinfarkt var 28 procent lägre bland den femtedel personer som tjänade mest, jämfört med den femtedel som tjänade minst av de nästan 30 000 patienter som tidigare drabbats av hjärtinfarkt eller stroke.

– Nyheten här är att vi kunnat följa en mycket stor grupp personer som redan drabbats av hjärtinfarkt. De borde få tillgång till ungefär samma typ av sjukvård oavsett inkomst i Sverige. Men ändå ser vi att de som har lägre inkomst återinsjuknar oftare, säger Joel Ohm, läkare och forskare vid Karolinska institutet i Solna till Dagens Medicin.

►LÄS MER: Jag sväljer mina tabletter i väntan på vård

Tidigare studier har visat att personer med låg socioekonomisk status drabbas av ohälsa mer ofta än personer med hög. Men vet vi alltså att detta även gäller efter en hjärtinfarkt.

Forskningens resultat visar att det kan finnas skäl att ta hänsyn till patientens socioekonomi där exempelvis de med låg socioekonomisk status kan behöva tätare kontroller, anser Joel Ohm, men för att besvara vad effekten beror på krävs ny forskning.

►LÄS MER: Alla har rätt till en bra förlossning – inte bara friska och rika

Studien presenterades på krongressen ESC i Rom under lördagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa