Tänk dig den här pappershögen - gånger några miljarder...
Tänk dig den här pappershögen - gånger några miljarder...

Har du någon gång undrat hur många A4-ark det skulle krävas för att skriva ut hela internet? Här är svaret.

Alla har vi väl någon gång skrivit ut ett papper eller två för mycket och sedan svurit över oredan i skrivaren när allt från annonser till kapade sajt-loggor och kommentarsfält följer med på köpet - när det enda man ville ha var den där artikeln.

Nu har Evangeline Walker, forskarstudent vid Leicester-universitetet, lyckats kalkylera hur många A4-ark det skulle krävas för att skriva ut hela rasket. Alltså, hela det synliga internet. Enligt beskrivningen av hennes studie skulle det krävas 136 miljarder sidor.

Uträkningen gjorde hon genom att undersöka hur många sidor det skulle krävas för att skriva ut hela uppslagsverket Wikipedia, förutsatt att varje artikel i snitt kräver 15 sidor. Därefter multiplicerade hon det med nätets ungefär 4.5 miljarder hemsidor.

Avslutningsvis räknade de ut hur många träd från regnskogen det skulle krävas för att produvera den mängden papper som skulle krävas. Svaret på den frågan är 16 miljoner träd, vilket utgör ungefär en procent av hela Amazonas, enligt The Telegraph.

Evangeline Walker och hennes medforskare konstaterar att det bara handlar om den delen av internet som är synligt för den genomsnittlige användaren och som kan hittas via sökmotorer. De uppskattar att det trots allt bara utgör 0.2 procent av totala internet, och att resten finns på den så kallade djupa webben, Deep Web, som inte indexerats av motorer som Google.

Huruvida uträkningen stämmer har ännu inte bevisats, inte heller har man tagit hänsyn till det faktum att nya hemsidor ständigt tillkommer. Men det är sannolikt att det skulle krävas både en och två bläckpatroner för att bekräfta det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset