I dag har de flesta tillgång till snabbt internet. Men det kan göra att vi surfar i stället för att få ordentligt med sömn, visar en ny studie.
I dag har de flesta tillgång till snabbt internet. Men det kan göra att vi surfar i stället för att få ordentligt med sömn, visar en ny studie.

I en ny studie har forskare upptäckt att tillgång till bredband orsakar sömnbrist.

Forskare från Pittsburghs universitet och Bocconis universitet har i en ny studie sett en koppling mellan bredband och sömnbrist, rapporterar Electronics360. De som har tillgång till höghastighetsinternet förlorar i genomsnitt runt 25 minuter mer sömn än andra, enligt studien.  

LÄS MER: Ny studie: Sov ut under helgen – och lev längre

Försämrar sömnen

Testpersonerna fick svara på ett antal undersökningsfrågor. Genom dessa kunde forskarna dra slutsatsen att höghastighetsinternet försämrar sömnen för dem som har andra tidskrävande uppgifter under morgonen, som jobb och familj.

LÄS MER: 13 tips som hjälper dig att maximera din sömn

Väckarklockan påverkar

De som påverkades mest av att ha tillgång till höghastighetsinternet kopplat till sömn var deltagarna som var tvungna att gå upp vid en viss tid på morgonen. Alltså de som vaknar av en väckarklocka snarare än att de fått tillräckligt med sömn.

– Det är mindre troligt att de sover mellan sju och nio timmar, den mängd sömn som är rekommenderat av vetenskapen, och det är mindre troligt att de är nöjda med sin sömn, säger Francesco Billari, professor vid Bocconis universitet i Milano.

LÄS MER: Sömnforskaren: Så sover du rätt

Lägger sig senare

Det är sättet människor använder internet på kvällen som påverkar sömnen, inte användningen under dagen. Beroende på hur människor använder internet under kvällen och på natten går de helt enkelt och lägger sig senare och förlorar sömn.

– Digitala frestelser kan leda till försenad läggdags, som i sin tur minskar sömntimmarna för dem som inte kan kompensera genom att sova längre under morgonen, säger Francesco Billari.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset