Forskarna hoppas att resultatet av studien ska kunna användas för att förebygga utbrändhet på grund av jobbstress.
Forskarna hoppas att resultatet av studien ska kunna användas för att förebygga utbrändhet på grund av jobbstress.

Ett salivtest med tops kan visa hur stressad du är och om du är nära att gå in i väggen. Det menar en grupp forskare, som publicerat sin studie i i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.

I studien, som genomförts av forskare i Österrike, har man tagit salivprover från anställda som varit vid god hälsa, och jämfört resultaten med prover från personer som fått diagnosen utbrändhet.

Forskningen visar att kortisolnivåerna hos personer under normal stress avtar under dagen, medan värdena fortsätter att vara höga för den som har det stressigt på jobbet.

”Personer som har en hög nivå av arbetsrelaterad stress hade noterbart högre kortisolvärden under hela dagen”, skriver forskarna i studien.

LÄS MER: Experten: Sex tecken på att du är utarbetad – och vad du gör åt det

Genom att göra mätningar vid flera tillfällen under en dag menar forskarna att de har fått fram ett mer tillförlitligt resultat än vad man tidigare fått via exempelvis blodprover.

Nu hoppas forskarna att man i framtiden ska kunna använda metoden, som bara ska ta några timmar att utföra, i förebyggande syfte.

LÄS MER: Debatt: Vi har snackat klart om stress

”Det här betyder att vi kan identifiera personer som har en högre risk av att drabbas av utbrändhet”, sade forskarna i ett uttalande.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset