Att skäggiga män skulle samla på sig mer bakterier i ansiktshåret än slätrakade stämmer inte, visar en studie. Och skägget kan till och med vara hälsosamt.

Under 2015 fick skägg ett oförtjänt dåligt rykte när nyheten om att ”skägg innehöll mer bajsbakterier än toaletter” spreds i sociala medier. Skägget sades kunna utlösa hudinfektioner – men nu visar forskning att det tvärtom kan vara bättre för hälsan att låta skägget växa.

I en studie som publicerats i Journal of Hospital Infection, slår forskarna i stället fast att renrakade löper tre gånger så hög risk att drabbas av en bakterietillväxt i ansiktet. 

– Vår studie antyder att ansiktsbehåring inte ökar risken för bakteriekolonisation om man jämför med renrakade, står det i rapporten.

►LÄS MER: Skägg innehöll mer bajsbakterier än i toaletter

Metro har tidigare pratat med bakteriologiprofessorn Agnes Wold som bekräftar studiens resultat. 

– En skäggig människa har ju mindre bakterier på sig än en slätrakad, det är känt. För när man rakar sig blir det små hål i huden och då läcker det ut lite blodplasma vilket gör att bakterierna får näring och börjar tillväxa, sade Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi till Metro i maj. 

Därför tycker hon inte att skäggiga män ska vara oroliga. Att ha lite bakterier i ansiktet är inte något att oroa sig för. 

– Jag anser inte att det är något farligt med att ha hudbakterier.

► LÄS MER: Kvinna slet av skägget på man

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa