Barn som har återkommande snarkningar och andningsuppehåll bör vända sig till vårdcentralen.
Barn som har återkommande snarkningar och andningsuppehåll bör vända sig till vårdcentralen.

Om barnets snarkningar är ihållande och orsakar andningsuppehåll är det ett problem. Det kan leda till koncentrations- och inlärningsbesvär.

Det är inte ovanligt att barn snarkar, men om snarkningarna är ihållande påverkas sömnkvalitén negativt. Det visar en befolkningsstudie gjord av forskare på Sahlgrenska akademin.

– Studien visar att barn med ihållande snarkningar som orsakar andningsuppehåll har sämre livskvalité än andra. Det finns en rad olika symtom för det, säger Gunnhildur Gudnadottir, forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Snarkande bebisar får oftare ADHD

Bristande sömnkvalitet kan leda till problem med dagtrötthet, koncentrations- och inlärningssvårigheter, sängvätning och försenad tillväxt.

Enligt befolkningsstudien, som undersökt förekomsten av snarkning och andningsuppehåll hos 1300 barn i åldrarna 0-11 år, var det cirka fem procent som snarkade flera gånger i veckan. Trots det har bara en tredjedel sökt sjukvård.

LÄS MER: Johanna, 42, är beroende av nässpray – så blir du botad

– Det betyder att kunskapen om hur snarkningar påverkar barnens hälsa är låg. Vi måste fundera på hur vi ska informera föräldrar om tillståndet och hur de kan söka hjälp, säger Gunnhildur Gudnadottir.

Forskarna vid Sahlgrenska akademin råder barn som har återkommande snarkningar och andningsuppehåll att vända sig till vårdcentralen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa