Undersökningen utfördes på över 6000 personer.
Undersökningen utfördes på över 6000 personer.

Enligt en ny undersökning är regelbundet användande av kemiska produkter lika farligt för hälsan som att röka.

Att använda kemiska städprodukter i form av sprej regelbundet är kan jämföras med att röka ett paket cigaretter om dagen, uppger Independent. Undersökningen publicerades i American Thoracic Society’s American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Över 6 000 personer ingick i studien som var fördelad på en 20-års period.
– När man tänker att man andas in små partiklar från produkter som är menat för städning av golv och inte dina lungor, är det här inte så överraskande, säger Øistein Svanes, en doktorandstudent som ledde studien, till Independent.

LÄS MER: 10 saker vi glömmer att städa – så får du ett renare hem

Forskarna analyserade testpersonernas utandning och jämförde sedan resultatet med svaren från ett frågeformulär de hade fått om deras städaktiviteter. Forskarna kunde då dra slutsatsen att kvinnor som städade mer hade sämre lungkapacitet än de som inte städade lika ofta. Forskarna misstänker att partiklarna i städprodukterna skadar de känsliga slemmembranen i halsen, vilket över tid gör stor skada.
– Dessa kemikalier är ofta helt onödiga. Mikrofiberdukar och vatten räcker gott och väl till det mesta, säger Øistein Svanes till Independent.

LÄS MER: Nej, tidningspapper funkar inte – så här putsar du fönstren bäst

 

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset