Överläkare Ane Marie Thulstrup skulle gärna vilja skriva ut soffliggande på recept.
Överläkare Ane Marie Thulstrup skulle gärna vilja skriva ut soffliggande på recept.

En ny studie från Danmark visar att kvinnor har betydligt högre stressnivåer än män, och det finns goda anledningar för dem att unna sig en stund på soffan efter jobbet.

En ny studie visar att kvinnor är betydligt sämre på att slappna av än vad män är. Urinprover avslöjar att kvinnor har mycket högre stressnivåer jämfört med män efter arbetsdagens slut.

Därför kommer nu rådet från överläkare Ane Marie Thulstrup vid Århus universitetssjukhus till alla kvinnor: Släng er på soffan när ni kommer hem.


►LÄS MER: Därför är kvinnorna mindre värda än männen på de nya sedlarna

– Stressnivåerna sjunker ganska snabbt för män efter jobbet, medan kvinnornas första nedgång kommer mellan klockan 22 och 23, säger hon till danska dr.dk.

Samtidigt visar en studie från organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, att kvinnor lägger i snitt 243 minuter på hushållsarbete varje dag, medan siffran för män är 186 minuter.


►LÄS MER: Forskaren: Kvinnor är inte mer känslostyrda än män

På yrkesmedicinska avdelningen på Århus sjukhus uppger 80 procent fler kvinnor att de lider av stress, vilket också leder till högre sjukfrånvaro.

– Vi har hört talas om att kost och motion ordineras, men jag säger alltid att vi måste ha soffa på recept också, säger Ane Marie Thulstrup.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa