Sydkoreas president Park Geun-Hye, som nu ger efter och släpper i från sig makt. Arkivbild.
Sydkoreas president Park Geun-Hye, som nu ger efter och släpper i från sig makt. Arkivbild.

Trycket på Sydkoreas president Park Geun-Hye har fått henne att ge med sig, dubbelt: Hon låter oppositionen utse ny premiärminister. Därmed släpper hon också sin kontroll över viktiga delar av regeringens maktutövning.

Allt började med Parks beroende av en nära vän, eller livscoach, Choi Soon-Sil. Omfattande protester har utlösts av att Choi haft inflytande på somliga av presidentens beslut. Genom närheten till presidenten ska Choi också ha kunnat skaffa sig fördelar på andra sätt. Inom ramen för en korruptionsutredning har åklagare gjort husrannsakan till och med på kontor i presidentpalatset.

De eftergifter presidenten aviserat tidigare har inte räckt för att dämpa kritiken. Nu har Park meddelat talmannen i nationalförsamlingen, Chung Sye-Kyun, att hon godtar den premiärministerkandidat oppositionen väljer. I vanliga fall är premiärministerposten mest symbolisk, ett redskap för presidentmakten.

Park har ett år kvar av sin femåriga mandatperiod. Nu förväntas den försvagade presidenten "sätta sig i baksätet" och låta de stora partierna ta hand om landet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset