André Myhrer, till vänster, och Mattias Hargin, till höger, laddar för en ny slalomsäsong. I mitten storslalomåkaren Matts Olsson. Arkivbild.
André Myhrer, till vänster, och Mattias Hargin, till höger, laddar för en ny slalomsäsong. I mitten storslalomåkaren Matts Olsson. Arkivbild.

Det svenska herrlandslaget i slalom var ett av världens bästa – fram till i fjol.Nu ska ett nytt tränarteam få de övriga åkarna att ta rygg på André Myhrer som vann finaltävlingen i S:t Moritz i mars.– När man åker jämnt med André vet man att man tillhör världseliten, säger Jens Byggmark.

Säsongen 2011–2012 vann André Myhrer slalomcupen. Det året, något dessförinnan och de tre därpå tre var Sverige en stormakt i disciplinen.

I fjol gick det inte lika bra.

Trots att Myhrer avslutade starkt och vann den sista tävlingen var Sverige långt sämre än Österrike och Norge. Även Italien, Tyskland och Frankrike presterade bättre om man ser till nationernas fyra främsta åkare.

– Det var för att dra ned förväntningarna inför den här säsongen. Säger de andra också det eller? undrar Jens Byggmark på pressträffen inför premiären i Levi och skrattar gott.

Nej, det gör de inte. Myhrer och Mattias Hargin pratar tekniska detaljer, hur överkroppen ska hållas stilla i riktning mot målskynket, hur en ny skidmodell ska ge bättre skjuts på flacken – och om hur viktig landslagsgruppen är.

Gruppen viktig

Med hjälp av ett nytt tränarteam och ett tätt samarbete mellan åkarna ska Sverige ta liften upp igen.

– Gruppdynamiken är superviktig. Det känns som att vi har blivit ännu tajtare. Det var skönt att vi bröt trenden med Andrés vinst i finalen för framgång föder framgång. Om någon annan vinner lyfts man själv också. Man behöver inte undra på varför man åker långsamt. Nu känns det som om vi är relativt jämna så det är bara att hoppas att jämnt är snabbt, säger Hargin.

Den 31-årige Huddingeåkaren har fått en hel del tips av nye tränaren Jacques Théolier.

– Det är ingen raketforskning men han har ett bra öga och har hjälpt mig med smådetaljer som gör att jag känner mig trygg i åkningen.

Bland annat handlar det om överkroppens position.

– Vi är många som har jobbat rätt hårt med det. Att hålla överkroppen mer stabil. Den ska inte rotera utan hållas nedåt hela tiden. Då kan man komma tillbaka snabbt om man missar, säger han.

"Har lyft oss"

Bäst utgångsläge har Myhrer som fick det mesta att stämma mot slutet av förra säsongen. Han säger att det känns precis som han vill att det ska kännas inför en ny säsong.

Myhrer lyfter liksom Hargin fram sammanhållningen och är övertygad om att det kommer att gå bättre för laget den här säsongen.

– Det känns som att vi har lyft oss allihop. Jag tycker att vi är väldigt duktiga på att pusha varandra, på att få ett drag som gynnar oss allihop. Det är kul att ligga ute med grabbarna. Jag skulle inte vilja göra det här själv. Vi vinner och förlorar som ett lag även om det är en individuell sport, säger han.

Klar i tid?

Och så var det Byggmark. Det var förstås inte med flit han tappade i rankning förra säsongen.

– Jag bytte skidmärke och hittade inte rätt direkt. Hela säsongen blev ett haveri av letande. Nu känner jag mig mycket bättre förberedd, säger han.

TT: Har du testat klart?

– Ja, i dag (fredag).

TT: Fyra par skidor, fyra par pjäxor?

– Du har så rätt.

TT: Är det sant?

– Ja, det var nog fyra par skidor. Men nu har jag bestämt mig. Och det var bara ett par pjäxor.

TT: Så pjäxorna är du nöjd med?

– Ja, pjäxorna är jag nöjd med. Tur att jag började så tidigt...

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset