Polisen undersöker en krossad ruta på Van Gogh-museet i Amsterdam efter stölden 2002. Arkivbild.
Polisen undersöker en krossad ruta på Van Gogh-museet i Amsterdam efter stölden 2002. Arkivbild.

Två stulna van Gogh-tavlor har hittats i en räd mot den napolitanska maffian. Målningarna som varit försvunna i 14 år sägs vara i gott skick.

"Målningarna har hittats! Jag hade slutat hoppas att jag någonsin skulle kunna uttala dessa ord. Det är fortfarande inte säkert när målningarna kan återvända till Amsterdam. Men jag litar på att vi, återigen, kan räkna med de italienska myndigheternas ovillkorliga stöd", säger van Gogh-museets chef Axel Rüger i ett pressmeddelande som publicerats på museets hemsida.

De två målningarna, "Havsutsikt i Scheveningen" från 1882 och "Församlingen lämnar Reformerta kyrkan i Nuenen" från 1884, avlägsnades från sina ramar vid kuppen mot museet 2002 och har endast tillfogats mindre skador, enligt pressmeddelandet.

Målningarna hittades i samband med att italiensk ekobrottspolis beslagtog tillgångar värda flera miljoner euro från en maffiagrupp som verkar i området runt storstaden Neapel, och som anklagas för att vara inblandad i den internationella kokainhandeln, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Målningarna stals från Van Gogh-museet i en uppmärksammad kupp i december 2002 där tjuvarna bröt sig in genom taket. Stölden kunde genomföras trots att det fanns väktare på museet dygnet runt. Två män dömdes senare till fängelse för stölden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset