EU-migranternas nya gatutidning har slagit hårt mot Situation Stockholms försäljning.
EU-migranternas nya gatutidning har slagit hårt mot Situation Stockholms försäljning.

Försäljningen av gatutidningen Sofia Z har gett de säljande EU-migranterna miljoner kronor. Samtidigt tappar Situation Stockholm läsare.

Tidningen Sofia Z-4515 började säljas av EU-migranter i januari i år. Något som har slagit hårt mot den etablerade gatutidningen Situation Stockholms försäljning – som har rasat med 13 procent under samma period.

Och stämningen mellan de konkurrerande tidningsförsäljarna ska inte vara den bästa.

– Allt ifrån att försäljare upplevt att när de står och pratar med sina kunder så skär det in en försäljare av den andra tidningen och håller upp den mot köparen till att en av våra försäljare har blivit slagen på armen, säger Pia Stolt, vd på Situation Stockholm, till P4 Stockholm.

Hon har flera gånger hört av sig till HEM, föreningen för hemlösa EU-migranter, som är de svenska distributörerna av Sofia Z. Responsen har dock varit bristfällig, enligt Pia Stolt.

Sven Hovmöller, ideellt arbetande vice ordförande för HEM, medger att det har funnits en del problem sedan Sofia Z-försäljningen inleddes.

– Man får inte störa andra gatuförsäljare eller tiggare. Det budskapet har vi kämpat enormt för att få igenom. Men med så många personer på så kort tid, det har varit svårt, säger han till P4 Stockholm.

Försäljningen av Sofia Z har dock varit en succé. Hela 60 000 tidningar har sålts sedan starten, vilket gett 4,5 miljoner kronor till de säljande EU-migranterna.

– Det är fantastiskt. De här pengarna är enormt viktiga. De kan räcka till 450 hus i Rumänien, säger Sven Hovmöller till Dagens Nyheter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset