Hanna Öberg under damernas 15 km vid världscuptävlingarna i skidskytte i Östersund.
Hanna Öberg under damernas 15 km vid världscuptävlingarna i skidskytte i Östersund.

Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek och Helena Ekholm har alla gjort enormt avtryck i svenskt skidskytte.Men nya stjärnskottet Hanna Öberg har redan slagit trion på fingrarna efter sin åttondeplats i världscupdebuten.

Varken Ekholm eller Zidek var topp-30 i sin debut medan Magdalena Forsberg var 13:e när hon 1994 åkte sitt första lopp i världscupen. 

Året efter föddes Hanna Öberg från Piteå, som i onsdagens distanslopp över 15 kilometer slog till med en åttonde plats och bästa svenska placering. Med fyra bom var hon drygt tre minuter efter segraren Laura Dahlmeier från Tyskland.

– Jättekul, häftigt att man kan hänga med så bra, säger hon efteråt.

Resultatet kom trots att svenskan aldrig tidigare åkt individuellt i världscupen. Hon har faktiskt aldrig tävlat på en så lång distans som 15 kilometer i hela sitt liv.

Tagit många kliv

– Det är jättestor skillnad mot juniortiden men jag har också tagit väldigt många kliv i min utveckling inför det här året, säger Piteåfostrade Öberg.

Det var inte lätt i spåret och det syntes på slutet att Öberg fick slita ordentligt. Men trots lösa spår, en vurpa, fyra bom och väldigt knepiga vindar på skjutvallen tappade hon aldrig greppet om topp–10-placeringen. 

Hon håller inte bara jämna steg med dagens konkurrenter. Även historiskt visar resultatet i Östersund att det går att drömma om en ljusare framtid för svenskt skidskytte. Wolfgang Pichler har gjort mästare av både Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek och Helena Ekholm. Nu drillar han Öberg till framgång och ingen av de tre föregångarna var bättre än detta i sin vc-debut.

En viktig nyckel för Hanna Öberg är hennes snabba skytte. Det blev visserligen fyra bom och tilläggsminuter men tiden på vallen var kort.

– Jag tjänar mycket där. Skyttet är något som jag hela tiden vill utveckla och tränar mycket på.

Blåsigt på vallen

Vallen i Östersund är erkänd som blåsig och svårbemästrad och det var inget undantag denna gång. Men som bosatt i staden vet hon vad som gäller. 

– Jag vet inte om vi har nån fördel som tränar här men vi är ju vana att skjuta mycket på denna bana. Det är väldigt lurigt, vinden går runt och man vet inte riktigt hur det ska blåsa.

Övriga svenskor visade att Öberg kommer att få stor konkurrens även internt i laget under säsongen. Anna Magnusson sköt fullt i sista och avancerade till 21:a plats, tätt före Mona Brorson som var bästa svenska skytt med tre bom och en 23:e plats totalt. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset