Ralph Krueger är säker på att Europalaget kan slå Tre Kronor igen. Arkivbild.
Ralph Krueger är säker på att Europalaget kan slå Tre Kronor igen. Arkivbild.

Han gör succé som ledare i två olika sporter.Ralph Krueger har som ordförande gjort Southampton till ett stabilt topplag i Premier League-fotbollen – på söndag ska han föra World Cup-ishockeyns succélag Team Europa till seger över Tre Kronor.– Jag kan Sverige utantill och vi är ett bättre lag, säger Europalagets tränare.

Den 57-årige tyskkanadensaren från Winnipeg har ishockeyn i blodet och haft en lång och framgångsrik karriär som tränare.

Han fanns i tränarstaben när Kanada vann OS-guld (mot Sverige) i Sotji 2014, han har varit huvudtränare för Edmonton i NHL och ligger bakom schweizisk ishockeys lyft på landslagssidan efter 13 år som förbundskapten mellan 1997 och 2010.

När alpnationen 2013 nådde VM-final i Globen mot Tre Kronor var han inte kvar, men fick mycket av äran för att ha lagt grunden till framgången.

Men var kommer fotbollen in i bilden?

Scoutad av ägaren

Jo, Southamptons ägare är schweiziska och Katarina Liebherr hade imponerats av det jobb Krueger uträttat i hockeylandslaget, men också i hans privata ledarskapsföretag. Hon lockade Krueger till fotbollen strax efter OS-guldet med Kanada i Sotji.

– Min dagliga uppgift är att driva på utvecklingen och vara en ledare för den exekutiva delen. Jag har kontakt med vår tränare, men håller mig utanför det fotbollsmässiga. Jag ägnar mig mer åt den visionära delen och att utveckla klubben. Direkt jag började så sjösatte vi en mer nordamerikansk sportorganisation med en general manager, en huvudcoach och en scoutinggrupp. Det är ovanligt inom Premier League, berättade han för nhl.com i samband med att det blev klart att han skulle leda Europalaget i World Cup.

Southampton har kommit topp åtta i Premier League tre säsonger i rad och spelar i höst också i Europa League.

Tillbaka till fotbollen

Succén med det nederlagstippade Europalaget har gjort honom het på tränarmarknaden igen, men Krueger säger att han inte sneglar mot en comeback – ännu i alla fall.

– Mitt dagliga jobb är att vara ordförande i Southampton och där kommer jag att stanna, säger han till Toronto Star.

Däremot vet han hur Sverige ska besegras efter alla år som schweizisk förbundskapten.

Då stod han ofta som förlorare.

I World Cup-genrepet i Washington blev det storseger (6–2) och han tror på vinst igen:

– Vi kan gå in med gott mod med tanke på insatsen då. Sverige har förbättrat sig mycket sedan den matchen, men det har vi också, säger Krueger vars lag, precis som Tre Kronor, vann två matcher (över USA och Tjeckien) och förlorade en (mot Kanada) i gruppspelet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset