Varför inte virka ett fodral till din bag-in-box? De hantverksfrälsta författarna Sania Hedengren och Susanna Zacke har gjort det och mycket mer. I sina böcker förklarar de hur du kan förvandla ditt hem med små, billiga medel som garn, loppisfynd och betong.

Varför är ni så förtjusta i betong?
– Betong är ett fantastiskt material. Det funkar lika bra utomhus som inomhus och det finns oändligt mycket man kan göra med det. Allt från den enklaste lilla ljusstake som man lätt gjuter i en avklippt gammal petflaska, till bordsskivor som man kan mönstra med en bit strukturtapet. Det är inspirerande och roligt att gjuta betong, och det är dessutom ett prisvärt material som man har råd att experimentera med och kanske till och med misslyckas med. Det är bara att börja om igen.  

Vad är ni mest glada över att ha åstadkommit i inredningsväg?
– Vi är väldigt glada över att vi numera dekorerar och pyntar våra hem med virkade prylar. Det är allt från vår favorit mormorspläd till att vissa stolsben blivit invirkade. Bag-in-box-vinet har ett virkat fodral, lamp­skärmen och blomkrukan är virkade, hisshandtaget i trappuppgången är virkat, och mycket mer…
 
Några tips till fattiga studenter som vill bli bättre på att återanvända saker?
– Leta på loppisar efter fina retro­lakan i glada färger, sy nya kuddar av dem eller kanske ett lapptäcke eller en tygtavla. Mörkbruna pelarbord (eller andra bord) säljs ofta väldigt billigt på loppis och på nätet. Med vit målarfärg blir de som nya, över huvud taget blir det mesta som nytt om man målar det vitt. Sy en stor matta av flera små, botanisera bland trasmattorna i secondhandaffären och välj ut några fina som du syr ihop med kaststygn.  
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset