Konflikten i regionen Darfur i Sudan har drivit minst 2,5 miljoner människor på flykt. Arkivbild.
Konflikten i regionen Darfur i Sudan har drivit minst 2,5 miljoner människor på flykt. Arkivbild.

Sudans regeringsstyrkor kan ha dödat civila, däribland många barn, i en rad misstänkta kemvapenattacker i den konfliktdrabbade regionen Darfur, enligt Amnesty International. Men Sudan nekar till anklagelserna.

Rapporten om krigsbrott i Sudan beskriver hur regeringsstyrkor har genomfört "mer än 30 attacker" i flera byar i området. Attackerna uppges vara en del i en militäroffensiv mot rebellgrupper i Darfur, och ska ha inträffat mellan januari och september i år.

"Brott mot mänskligheten"

"Mellan 200 och 250 personer kan ha dött sedan de utsatts för kemvapen. Många, eller de flesta, av de döda är barn", står det i rapporten.

Amnestyrapporten innehåller fotografier av barn som uppges lida av kemiska brännskador, satellitbilder av förstörda byar, intervjuer med fler än 200 överlevande från attackerna och analyser av experter på kemvapen. Regeringssoldater i Darfur har, enligt Amnesty, också utfört bombräder, mord och våldtäkter. Organisationen skriver att det handlar om "krigsbrott" och "brott mot mänskligheten".

"Rapporten är felaktig"

Sudans försvarsmakt nekar till anklagelserna, enligt en talesperson för armén:

– Amnestys rapport är felaktig eftersom situationen på marknaden inte kräver intensiva bombningar då det inte längre finns någon egentlig rebellnärvaro, säger talespersonen till AFP.

Konflikten i Darfur, som enligt FN har krävt minst 300 000 människors liv, startade 2003 när etniska minoritetsgrupper tog till vapen mot president Omar al-Bashirs styrkor. Presidenten slog tillbaka och Darfur har härjats av krig sedan dess, och 2,5 miljoner människor har enligt FN drivits från sina hem.

Omar al-Bashir är sedan 2009 efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i samband med konflikten i Darfur.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset