Att bostadsrätterna i Stockholm kostar skjortan är alla som någonsin har sneglat på en bostadsannons smärtsamt medvetna om. Men vad kostar det egentligen att köpa en lägenhet i våra utländska favoritstäder?

Alamy/Montage Metro

Kvadratmeterpriset i våra favoritstorstäder är minst sagt varierande.

Bostadsbristen i Sverige är stor och befolkningen fortsätter att öka. SCB räknar med en folkökning på 126 000 under 2015 och enligt Boverket behövs det byggas 71 000 bostäder per år i landet fram till 2020. Tre av fyra bostäder behöver byggas i storstadsregionerna.

När bostäderna är för få stiger som bekant priset på dem. I Stockholm har priset på bostadsrätter det senaste året stigit med 17 procent, i genomsnitt kostar en lägenhet i innerstaden nu över 81 000 kronor per kvadratmeter, enligt statistik från Svensk mäklarstatistik. 

– Det är nya rekordnivåer och det högsta priset som vi har sett i Stockholms innerstad hittills. Och det finns inget som ser ut som att det ska dämpas i närtid. Vi har haft tvåsiffriga ökningar på årsbasis under lång, lång tid, men att årssiffran just nu är 17 procent är anmärkningsvärt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Att köpa sin bostad i Stockholm är med andra ord inte billigt. Men vad kostar det egentligen att bo i länderna dit svenskarna gärna flyttar? 

Förra året valde över 51 000 personer folkbokförda i Sverige att packa ihop sina hem och flytta utomlands. Metro har undersökt det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en bostadsrätt i storstäder i de sex länderna dit flest styrde sina flyttlass. Och det visar sig att vi flyttar till både billigare och oerhört mycket dyrare bostadsmarknader. 

Minst får man betala för en lägenhet i Köpenhamn, där kostar en bostadsrätt i genomsnitt ”bara” 45 000 svenska kronor per kvadratmeter. I Berlin i Tyskland får man lägga till ytterligare en tusenlapp, i Norges huvudstad Oslo ligger snittpriset på 59 000 kronor per kvadrat, och hos våra grannar i finska Helsingfors kostar lägenheterna i snitt 69 000 per kvadratmeter.

Men sedan springer priserna i väg rejält – Stockholms rekordpris ter sig blygsamt jämfört med vad man får betala per kvadratmeter i New York och London. 

Enligt Global property guide, en sajt som sammanställer bostadspriserna i världens dyraste städer, kostar en lägenhet i New York hisnande 153 000 per kvadrat. Och i London, som har världens näst dyraste bomarknad efter Monaco, får man betala ofattbara 286 000 kronor per kvadratmeter.

Leker man med tanken att priserna i Stockholm skulle fortsätta att stiga med 17 procent per år framöver, skulle det dröja 4 år innan vi är uppe i New Yorks prisdivition och ytterligare 4 år innan vi når samma kvadratmeterpris som i London. 

– Men de priserna är väldigt svåt att tro att vi kan se här av flera orsaker. Det är en extremt hög prisökningstakt som vi har nu, säger Per-Arne Sandegren. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset