Konstnären Carl Larsson på sin gård Sundborn. Arkivbild.
Konstnären Carl Larsson på sin gård Sundborn. Arkivbild.

– Det är som en knarkare som måste ha mer. Så beskrev mannen som misstänks ha förskingrat miljontals kronor från bland annat Carl Larsson-gården i Sundborn sitt beteende när rättegången startade.

66-åringen erkänner brott och står åtalad för fyra fall av trolöshet mot huvudman och fem fall av grov trolöshet mot huvudman.

Mannen har satsat på så kallade binära optioner. Vid rättegången beskrev han hur det började med att han läste om optionshandeln i en kvällstidning, uppger lokala medier.

Han lånade 1,3 miljoner kronor, förlorade dem och började föra över pengar från föreningarna till sitt privata konto. Han försökte återställa förlusterna men förlorade ännu mer.

– Det är väl någon form av spelberoende, eller som en knarkare som måste ha mer för att underhålla allting och till slut gick det snett, sade mannen i rättssalen enligt Dalarnas Tidningar.

Skönt få avslut

I höstas upptäckte Carl och Karin Larssons släktförening att en stor summa pengar saknades, vilket ledde fram till att förskingringen avslöjades.

– Det är väldigt skönt att rättegången har kommit så fort att vi i alla fall snart får ett avslut. Sedan har vi en lång väg att vandra innan vi får koll på ekonomin långsiktigt, säger Oskar Nordström Skans, ordförande i Carl och Karin Larssons släktförening som var kallad som vittne.

Den misstänkte 66-åringen är en tidigare ostraffad man hemmahörande i Falun. Han har i många år haft förtroendet att sköta ekonomin i de drabbade företagen och föreningarna – i ett av fallen i över 30 år.

Över åtta miljoner

Totalt omfattar förskingringen mer än åtta miljoner kronor, varav drygt 3,7 miljoner från Carl Larssons släktförenings konto. Skadeståndsanspråket är på 3,2 miljoner kronor, men Oskar Nordström Skans bedömer det osannolikt att det kommer att uppfyllas.

– Förhoppningen är att få tillbaka så mycket som möjligt, men realistiskt sett tror jag inte vi får det, säger han till TT.

Släktföreningen har tvingats ta ett stort banklån för att klara driften av Carl Larsson-gården. Föreningen har även fått många bidrag från allmänheten.

Rättegången är tänkt att pågå i två dagar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset