Martin Johnsrud Sundby under träningen i italienska Val Senales.
Martin Johnsrud Sundby under träningen i italienska Val Senales.

Dopningsdomen mot Therese Johaug kan komma först efter nyår, tror norskans advokat.Landslagskollegan Martin Johnsrud Sundby tror att idrottsvärldens synsätt kan fälla Johaug.

Sundby har själv varit dopningsavstängd i två månader i höst efter att ha använt en astmamedicin som han inte hade dispens för. Nu väntar Johaug på sin dopningsdom.

Sundby säger till den norska tv-kanalen NRK att norska skidåkare inte är fuskare.

– Men vi har likväl hamnat i en situation som gör att det blir skriverier och det är något vi måste gå igenom, säger han.

Svag rättssäkerhet

Skidstjärnan är bekymrad över rättssäkerheten hos idrottare. Han tycker att den är svagare än för människor i samhället i övrigt.

– I idrottsvärlden dömer man, eller ni (journalister) oskyldiga som man dömer en skyldig. I samhället annars så låter man hellre någon skyldig gå fri än riskera att döma en oskyldig, säger Sundby.

Sundby fruktar att det synsättet kommer få stora konsekvenser för Therese Johaug när hon nu ska dömas.

– Dessvärre kan det få konsekvenser för Therese, men det är en sak som jag inte kan kommentera, säger Sundby.

Therese Johaugs advokat Christian B Hjort tror att en eventuell dom i dopningsfallet kan falla först efter nyår, skriver norska Aftenposten.

Advokaten säger till tidningen att han tror att alla parter skulle gynnas av ett snabbt beslut, men också att utredningen måste utföras på ett grundligt sätt.

"Jävlig" situation

Nästa vecka är det möte i Antidoping Norges nämnd.

– Det är inte planerat att det ska tas något beslut i nästa möte, säger Niels R Kjær, som sitter i nämnden, till tidningen och tillägger att nämnden arbetar så fort det går.

Hjort säger att hans klient tycker att det är svårt att vänta.

– Hon tycker att hela situationen är helt jävlig, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset