Stina Blackstenius, här i kamp med Danmarks Line Jensen i EM-kvalmatchen, är ett av framtidsnamnen i landslaget.
Stina Blackstenius, här i kamp med Danmarks Line Jensen i EM-kvalmatchen, är ett av framtidsnamnen i landslaget.

Landslagsveteranerna väntas fortsätta över EM i Nederländerna.Då utmanas de av nästa generation.– Det blir en fantastisk konkurrenssituation, säger förbundskaptenen Pia Sundhage.

EM-sommaren i Nederländerna 2017 bokade Sverige redan in i den näst sista kvalmatchen mot Slovakien i torsdags och gruppsegern var i hamn redan innan 0–2-förlusten i kvalavslutningen mot Danmark i Viborg.

Nu blickar landslagsledningen framåt – och tror att det blir svårt att ta ut en EM-trupp nästa sommar.

– Nästa år blir väldigt, väldigt intressant. Det blir en fantastisk konkurrenssituation. Jag tyckte att konkurrenssituationen var mycket bättre redan i år. Vi hade svårt att ta ut OS-truppen kontra VM-truppen (2015), säger förbundskaptenen Pia Sundhage, som samtalar med Svenska fotbollförbundet om att förlänga kontraktet över EM.

U20-VM i Papa Nya Guinea

Redan under OS i Rio de Janeiro presenterade sig ett framtidsnamn. När Sverige överraskande tog silver svarade den 20-åriga Linköpingsanfallaren Stina Blackstenius för två mål i turneringen. Nästa år väntas fler ur årskullarna 1996–1997 banka på A-landslagsdörren – en spelargeneration som, med Blackstenius som skyttedrottning, tog guld i F19-EM i fjol.

Ungdomsmästerskap leder dock inte med nödvändighet till en kallelse till A-landslaget, menar Sundhage.

– Det är inspirerande med mästerskap, men det räcker inte att ha spelat ett antal landskamper – det är kryddan på moset. Jag hoppas att de får spela viktiga roller i sina klubblag och att klubbarna satsar på dem, säger hon.

Hon får medhåll av anfallsstjärnan Lotta Schelin, som stod över kvalavslutningen mot Slovakien och Danmark på grund av en skadad fot.

– Jag tycker det. Oftast är det skillnaden som gör att man tar sig till landslaget och sedan för att landslaget ska ha konkurrens på alla platser. Som helhet är det viktigt. Det är ofta det som krävs om man ska ha en riktigt vass och konkurrerande grupp, säger den 32-åriga Rosengårdsspelaren.

Viktigt med mix

Sundhage betonar dock vikten av en mix med gammalt och ungt. Och hon tycker att spelare som exempelvis Schelin, målvakten Hedvig Lindahl, 33, och mittfältaren Caroline Seger, 32, har många år kvar i landslaget.

– De är ju inte lastgamla. Jag tycker att de just nu är riktigt bra fotbollsspelare – de har den här tyngden och rutinen, säger Pia Sundhage.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset