Pia Sundhage under en landslagsträning. Arkivbild.
Pia Sundhage under en landslagsträning. Arkivbild.

Pia Sundhage fortsätter som damlandslagets förbundskapten över fotbolls-EM i Nederländerna nästa sommar.– Sedan kommer någon annan att ta vid, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Den senaste tiden har Pia Sundhage, vars avtal med Svenska fotbollförbundet (SvFF) gick ut efter den här säsongen, varit tydlig med att hon vill stanna kvar på sitt jobb.

– I första hand är det främst ett år till jag tänker mig. Att få ta all energi från OS och få ösa på ett år till, sade hon till TT för två veckor sedan.

Sundhage blir nu kvar över EM, som avslutas i augusti nästa år.

– Ett år var mitt önskemål. Jag vet att jag har energi och lust i ett år till. Det är väldigt roligt och inspirerande att det är klart. Nu är det bara att jobba vidare, säger hon till Dagens Nyheter.

Till tidningen säger hon att målet för EM redan är satt:

– Det är medalj. Det är det uttalade målet. Vi vet att vi har den kapaciteten, det gäller bara att vi får ihop det och gör varandra bra.

SVT Sport var först med att rapportera att Sundhage fortsätter som förbundskapten över mästerskapet i Nederländerna. Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand bekräftade nyheten i samband med en presskonferens.

– Vi är jätteglada att vi är överens, summerar Sjöstrand.

Pia Sundhage tog över landslaget efter OS i London 2012. Hon ledde Sverige till EM-semifinal på hemmaplan 2013, men blev sedan ifrågasatt efter det misslyckade VM-slutspelet 2015 – där Blågult slogs ut redan i åttondelsfinalen utan att vinna en enda match i turneringen. Hon tystade emellertid tvivlarna genom att ta silver i OS i Rio de Janeiro för en månad sedan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset