Pia Sundhages kontrakt går ut i december. Arkivbild.
Pia Sundhages kontrakt går ut i december. Arkivbild.

Hon förde ett utdömt landslag till OS-silver.Men Pia Sundhages kontrakt som förbundskapten löper ut i december – och inga nya diskussioner förs.– Det vi har sagt är att vi ska sätta oss ned under hösten, säger fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Inte nog med att vägen till OS gick via ett kvalspel. Väl i Brasilien var det svenska damlandslagets gruppspel trögt: 1–0 mot Sydafrika, 1–5 mot Brasilien och 0–0 mot Kina.

Men ni känner till hur allt svängde därefter: straffsegrar mot såväl USA som Brasilien i kvart- respektive semifinal – och därmed OS-final mot Tyskland på Maracanã.

Visserligen blev det ännu en finalförlust mot Tyskland, men en semifinal var ändå mycket mer än vad många hade trott eller hoppats. Dock kvarstår faktum: förbundskaptenen Pia Sundhages kontrakt löper ut i december och i nuläget har inget förändrats.

– Nej, det vi har sagt – och det sa vi faktiskt redan innan OS – är att under hösten tar vi och sätter oss ned. Vi har inte pratat någonting under själva mästerskapet, det är inte då man ska prata kontrakt. Och så har vi två EM-kvalmatcher (Slovakien hemma den 15 september och Danmark borta fem dagar senare) framöver som också är väldigt viktiga för oss. Vi håller oss till den process och den tidsplan vi tidigare har bestämt, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

TT: Ni har inte pratat något efter OS?

– Nej, efter OS har vi mer försökt suga in den prestationen som tjejerna har gjort. Så det är det vi har fokuserat på om jag ska vara uppriktig.

Sjöstrand är imponerad över insatsen – som han kallar för "en helt unik prestation för svensk fotboll" – som ledde till silvret.

– Och sättet runtomkring, där det växte. Det fanns förhoppningar när vi åkte dit. Under gruppspelet blev det lite funderingar som sedan byggdes upp igen till att man verkligen levde upp till de förväntningar och förhoppningar som fanns.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset