Sommarens EM-slutspel blir Pia Sundhages sista mästerskap som svensk förbundskapten.
Sommarens EM-slutspel blir Pia Sundhages sista mästerskap som svensk förbundskapten.

Ett hemma-EM, ett misslyckat VM och en OS-succé som slutade med silver. Det är dags att knyta ihop säcken för Pia Sundhage, som gör sitt sista mästerskap som svensk förbundskapten. ”Det har varit en berg- och dalbana”, säger Sundhage till Metro.

Efter OS-silvret i Brasilien förra sommaren blev förbundskapten Pia Sundhage närmast helgonförklarad. Aldrig någonsin tidigare hade ett svenskt damlandslag i fotboll tagit en olympisk medalj.

Nu ska hon tillsammans med ledare och spelare göra någonting som inte gjorts sedan 2001 – ta Sverige till en EM-final. Den 17 juli spelar Sverige sin premiärmatch mot Tyskland i Breda, Holland.

– Just nu känns det fantastiskt, vi är på slutet av vår resa, kan man säga. Jag, mina ledare och spelarna som har varit med länge. Efter EM finns inte den här gruppen längre, säger Pia Sundhage.

Det har hon rätt i. EM-slutspelet i Holland blir Pia Sundhages sista mästerskap som svensk förbundskapten. Hon tror att det kan fungera som extra tändvätska.

– Vi har ju en sista chans att göra någonting. När vi tog OS-silver gjorde vi något som inget svenskt damlandslag gjort tidigare. Lite så är det nu också, det var väldigt länge sedan Sverige vann ett EM. Är det inte just vi som ska göra det nu? Så går tankarna, säger Pia Sundhage.

LÄS MER: Leifby: Ingen gubbe har gjort så mycket för svensk fotboll som Pia Sundhage

I premiären ställs Sverige som sagt mot Tyskland. En motståndare som Sverige haft svårt mot, minst sagt. Det är just Tyskland som slagit ut Sverige i de tre senaste mästerskapen. I semifinalen i hemma-EM 2013, i åttondelsfinalen i VM 2015 och i OS-finalen förra sommaren. Att möta dem redan i gruppspelet ser Pia Sundhage dock som en fördel.

– Fotbollen blir annorlunda i ett gruppspel. Framför allt i första matchen, där många lag har det kämpigt, inklusive Sverige och Tyskland. Det talar för att det blir en mer öppen historia. Vi har allt att vinna, hur matchen än slutar har vi fortfarande chansen att nå kvartsfinal, säger hon.

Under OS-slutspelet fick Sverige kritik från motståndare för att spela en, i mångas tycke, tråkig fotboll. Det var i synnerhet i kvarts- och semifinalen mot USA respektive Brasilien som Sverige kritiserades för att ha en defensiv, kontringsinriktad taktik.

Pia Sundhage hoppas att det inte ser likadant ut under EM.

– Det gäller att finna en väg att vinna men kommer vi spela på samma sätt i EM? Det tror jag inte. Vi har aldrig spelat på samma sätt två år i rad, vi förändras hela tiden för att hitta en vinnande stil. Skillnaden på ett EM-slutspel och ett OS är stor. Det finns exempelvis inget europeiskt lag som spelar som Brasilien och USA är ett av världens bästa lag.

LÄS MER: Sundhage: ”Ett av världens bästa lag”

Sedan Pia Sundhage tog över det svenska landslaget från Thomas Dennerby 2012 har hon lett Sverige genom tre mästerskap. Resultatet? En semifinal i EM 2013 på hemmaplan, en åttondelsfinal i VM 2015 och ett OS-silver i Brasilien. Sundhage själv sammanfattar det som en berg- och dalbana.

– I hemma-EM var det fantastiskt hur vi fick visa upp damfotbollen i Sverige. Det var en manifestation och hela landet blev blågult. I VM var det inte lika positivt, det var rätt ner. Vi hade mycket emot oss, många skadade spelare. Sedan är jag fruktansvärt stolt över den revansch vi tog i OS, när ingen räknade med oss kom vi hem med en silvermedalj.

Nu drömmer den avgående förbundskaptenen om en bra avslutning.

– Det här landslaget är oerhört populärt, många vet vad spelarna heter. Tjejerna är fantastiska förebilder, inte bara som fotbollsspelare, utan för kvinnor också. De tar plats och de gör varandra bra – och det är oerhört häftigt, säger Pia Sundhage.

Vad kan vi räkna med att se från Sverige i EM?

– Ni kommer få se ett landslag som gör sitt allra, allra bästa. Det kommer att vara några felpass, det kommer vara många försök till brytningar. Men jag hoppas att det ska gå igenom rutan att vi spelar med blågult hjärta och att vi försöker göra det tillsammans. Det hoppas jag att man känner.

Vad händer med Pia Sundhage efter EM?

 Säg det! Jag har inte hunnit drömma om vad jag skulle vilja göra. Det jag vet är att jag vill vara på fotbollsplanen.

LÄS MER: Pia Sundhage är ”årets göteborgare”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll