Med PCMOS-chip får du längre batteritid.
Med PCMOS-chip får du längre batteritid.

Snart kan kampen med datorbatterier som bara räcker ett par timmar vara slut. Ett forskarlag har utvecklat ett mikrochip som gör att datorer drar 30 gånger mindre energi.

Uppfinningen presenterades i söndags på konferensen International Solid-State Circuits Conference i San Francisco.
– Samhället håller på att nå ett skede där de datorchips som hittills har använts har nått sin kapacitet. Många moderna apparater har små datorer inbyggda, men mikrochipsen kräver för mycket energi, berättar Krishna Palem, professor i datavetenskap på Rice University.
Nu har Palem och hans kollegor tillsammans med forskare på Nanyang Technological University i Singapore utvecklat ett mikrochip, PCMOS, som drar 30 gånger mindre energi. 

PCMOS betyder att användaren exempelvis kan se video på sin dator i något sämre kvalitet, men datorn drar en bråkdel av strömmen.

Datorn tar fram ett ungefärligt resultat som gör den snabbare.
– Datorexperter har svårt att förlika sig med idén om ungefärliga datorer. De vill att allt ska vara exakt. Länge sågs datorers energiförbrukning inte heller som något problem; allt handlade om hastighet. Under de senaste sex-sju åren har det dock blivit en viktig fråga, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset