Niklas Edin siktar in sig på EM-guld. Arkivbild.
Niklas Edin siktar in sig på EM-guld. Arkivbild.

Två historiska segrar smakade mumma med tanke på guldjakten i curling-EM.De ger också chansen till en ordentlig jackpott som kan finansiera OS-satsningen.– Det skulle göra ett rejält lyft och trygga ekonomin inför OS, säger skippern Niklas Edin.

EM i Glasgow inleds på lördagen och dit kommer lag Edin i superform efter två historiska segrar i Kanada de senaste veckorna.

Karlstadslaget blev det första icke-kanadensiska lag att vinna på Grand Slam-touren i curlingens hemland. Efter två segrar ligger lag Edin också bra till för att vinna sammandraget under våren.

Det skulle i så fall betyda sköna pengar.

– Skulle man vinna så tror jag att det handlar om 70 000 dollar (cirka 480 000 kronor). Det är inga monstersummor, men för curling är det bra. I dag går vi som halvtidsproffs och då skulle man inför OS kunna lägga ned allt annat vid sidan av, säger Edin.

Perfekta förberedelser

Det skulle ge perfekta förberedelser inför OS i Pyeongchang om knappt 15 månader. Efter OS-bronset i Sotji är målet att plocka hem den ädlaste medaljen i Sydkorea.

Sedan 2014 är bara Niklas Edin och Oskar Eriksson (då reserv) kvar. Den senaste nykomlingen är Rasmus Wranå som kom in till den här säsongen som ersättare för axelskadade Kristian Lindström.

– Vi var en av favoriterna inför Sotji och med det här laget ligger vi på en ännu högre nivå. Det har gått väldigt bra och vi räknar med att vi kommer att fortsätta stiga i kapacitet ju mer tid vi får med Rasmus som precis har fyllt 22 år. Han är förstaårssenior och kommer att få ännu mer rutin i sitt spel, säger Edin, tvåfaldig världsmästare (2013 och 2015).

"Solklara favoriter"

Edin har själv varit med om att spela hem fyra EM-guld genom åren, nu jagar den nya konstellationen sitt första tillsammans.

– Vi går in som solklara favoriter naturligtvis, men det är nog det tuffaste startfältet någonsin på pappret. Det är fem-sex lag som är riktigt bra och som i vanliga fall skulle kunna gå till final. Med tanke på hur bra det har gått för oss så är det oss som alla ser som laget att slå. Så vi måste spela riktigt bra för att få med oss segrarna, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset