Enligt en hemlig rapport Aftonbladet tagit del av kostar Helikopter 14 242 000 kronor i timmen att flyga.
Enligt en hemlig rapport Aftonbladet tagit del av kostar Helikopter 14 242 000 kronor i timmen att flyga.

På grund av de skenande kostnaderna planerar man nu att lägga delar av helikopterflottan på is.

Systemet med Helikopter 14 har totalt kostat uppemot 10 miljarder kronor, enligt uppgifter till Aftonbladet. Enligt en hemlig rapport Aftonbladet tagit del av kostar den 242 000 kronor i timmen att flyga.

– Det här är en modern helikopter med moderna system och alla de här systemen har sitt underhållskoncept. Det är en kostnadsdrivande faktor, säger överste Jonas Nellsjö, chef för helikopterflottiljen, till Aftonbladet.

LÄS MER: Försvaret vill fördubbla sin budget till 2035

Helikoptern beställdes redan 2001, men först nu börjar helikoptersystemet vara operativt.  

– Helikopter 14 är operativ till en viss nivå och blir det skarpt läge kommer vi att använda den. Det är en toppmodern multi role-helikopter som är ”state of the art” och för det ändamål som Försvarsmakten har är den helt exemplarisk, säger överste Jonas Nellsjö, till Aftonbladet.

LÄS MER: Ökning av kränkningar inom försvaret

Helikoptern ska även kräva över 20 timmars underhåll. För att kunna få prestigeprojektet att gå runt föreslås det att avveckla nio helikoptrar som är baserade i Luleå, vilket skulle spara 162 miljoner kronor, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Vi måste anpassa oss efter den ekonomi som finns och det är det vi diskuterar, hur vi ska gå vidare med dem, och vad pengarna räcker till. Om inte pengarna räcker måste vi dra bort något och i Flygvapnet prioriterar vi naturligtvis luftförsvaret i första hand. Det som inte ryms i det måste vi diskutera med våra politiska chefer och högsta militärledningen, säger överste Anders Persson, chef för Flygvapnets produktionsavdelning, till Aftonbladet.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset