MALMÖ 2016-08-28
MALMÖ 2016-08-28

Hon har vunnit SM-guld, spelat OS-final på Maracanã och hon är förmodligen nästa stora affischnamn i sin sport.Stina Blackstenius är bara 20 år och hon vet att något utanför Vadstena och Linköping snart väntar henne om hon vill.– Jag tar ett beslut snart, säger hon.

Linköpings FC är sedan några veckor svenska mästare och just nu bullas det upp för fest och prisceremonier efter den allsvenska avslutningen hemma mot Eskilstuna. Förbundsbasen Karl-Erik Nilsson kommer med Kronprinsessan Victorias pokal och guldmedaljerna, kommunen uppvaktar och artisten Jessica Andersson uppträder.

Men innan dess:

– Vi ska försöka gå genom serien obesegrade. Det målet satte vi upp när guldet blev klart, säger Stina Blackstenius.

Det är tre grader kallt i Linköping, frosten har lagt sig över fälten runt arenan. Blackstenius är omklädd för träning. Trotts att vi håller oss inomhus huttrar hon emellanåt. Om några dagar är hon i Port Moresby i Papua Nya Guinea, på andra sidan klotet. Där råder tropisk hetta.

Kontrasterna kan inte bli mer slående.

"Gått väldigt fort"

U20-VM ramar in ett år som varit något utöver det vanliga för svensk damfotboll i allmänhet och Blackstenius i synnerhet.

– Det har hänt väldigt mycket. Bara för ett år sedan var jag på min första landslagssamling. Det har gått väldigt fort och med högre krav och förväntningar kommer saker jag måste lära mig att hantera. Förberedelser, medier, saker utanför planen.

TT: Hur tycker du att du klarar den biten?

– Jag har lärt mig mycket. Vissa perioder har jag ställt för höga krav på mig själv och blivit besviken. Jag vill hela tiden framåt. Ibland är det svårt, men jag tycker att jag klarat det rätt bra.

På Fotbollsgalan förra året fick Stina Blackstenius utmärkelsen Årets genombrott. Ett år senare är hon en av tre som nominerats som Årets anfallare. Blackstenius är det största löftet i sin generation och spås, som det heter, en lysande framtid.

– Jag hoppas verkligen att jag kan ta tillvara på det jag har som fotbollsspelare, få ut det bästa som jag har, säger hon.

SM-guldet sticker ut

Frågan är var. Åtskilliga klubbar ute i Europa vill ha henne. Kontraktet med LFC går ut. Hur ska hon göra? Den tanken poppar ofta upp.

– Jag är en känslomänniska, funderar och analyserar mycket, tar till mig vad andra säger och försöker ta in så mycket det går.

– Jag är inte helt bekväm med att ta ett svårt beslut. Samtidigt är det en häftig känsla att sitta i ett läge där man får bekräftelse från andra klubbar att man gjort något bra. Det är roligt, men samtidigt jobbigt. Jag vill utvecklas, men samtidigt må bra och känna att jag verkligen trivs med livet.

När hon får frågan vad som sticker ut i hennes händelserika fotbollsår, stannar hon hemma i Linköping.

– Jag tänker på att vi uppnått det mål vi ställde upp, att vi vann, att vi lyckades vinna det SM-guld många har spelat för i flera år i just Linköping. Vi har haft i stort samma trupp och Martin (Sjögren, tränaren) har varit här i fyra år. Vi har byggt upp något sedan länge och det är det första jag tänker på.

TT: Ni verkar vara ett tajt gäng?

– Ja, det är vi. Vi har en väldigt speciell lagkänsla, det känns som om den är unik. Det är intressant att vi trivs så bra ihop.

TT: Men det kan vara sista kvällen med gänget för din del?

– Det kan vara det, men det behöver inte vara det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset