Supermalarian sprids av myggor i sydostasien. Snart kan den vara omöjlig att behandla.
Supermalarian sprids av myggor i sydostasien. Snart kan den vara omöjlig att behandla.

Supermalarian kan snart vara resistent mot behandlingar och sprids med rasande hastighet i sydostasien. Nu varnar forskarna.

Svenskparadiset Thailand har drabbats av den sydostasiatiska supermalarian. Nu varnar forskarna för att sjukdomen kan komma att bli resistent mot behandlingar, enligt BBC.

Professor Arjen Dondorp är ansvarig för ett medicinskt forskningsteam i Bangkok. Han menar att det här är ett allvarligt hot:

– Det är alarmerande att den här virusstammen sprider sig så fort genom regionen, och vi oroar oss för att den kan sprida sig till Afrika, säger han till BBC.

LÄS MER: Thailand: Tsunamisystem behöver underhåll

Malaria är i regel behandlingsbart men på senare tid har man sett ”en alarmerande grad av misslyckande” vid försök att behandla sjukdomen i Sydostasien. Stammen har sitt ursprung i Kambodja. Där är andelen misslyckande behandlingar nästan 60 procent. I Vietnam misslyckas en tredjedel av behandlingarna, enligt BBC.

– Det är en kamp mot klockan – vi måste eliminera sjukdomen innan den blir obehandlingsbar. Då skulle vi se många dödsfall, säger Arjen Dondorp.

LÄS MER: Genmanipulerade myggor kan bota malaria

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset