Anna-Karin Wyndhamn syntes i TV3:s program Supernanny Sverige i höstas.
Anna-Karin Wyndhamn syntes i TV3:s program Supernanny Sverige i höstas.

När ett barn säger något otacksamt är det viktigt att inte bli arg på barnet, menar Anna-Karin Wyndhamn, tidigare programledare i Supernanny. Hon tycker att det ska ligga mindre fokus på barnens beteende och mer på föräldrarnas agerande.

”Jag gillar inte den där!” eller ”En sådan har jag redan!” är inga ovanliga kommentarer som barn kan utbrista när de får en present. Enligt Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete och programledare i tv3:s program Supernanny Sverige, är det här ett vanligt beteende hos barn och något som kan bli extra tydligt runt jul och födelsedagar.

– Mindre barn har inte samma impulskontroll som större barn. Kommentarer kommer ofta väldigt spontant. Vi ska lära barnen att säga tack och att inte klaga när man får en gåva. Men man ska inte förfasas över att det inte kommer av sig självt. Vid födseln har barnen ingen uppfattning om pengars värde eller de sociala koderna, det är något vi lär dem, säger Anna-Karin Wyndhamn.

LÄS MER: Supernannyn: Tecknen som kan visa att ditt barn mår dåligt på förskolan

Vid sådana här tillfällen menar hon att det är viktigt att du ger en respons som hjälper barnet att agera bättre vid nästa tillfälle. Att reagera med ilska har sällan den effekten.

– Det är inget fel med att påminna barnet om vad man ska säga när man får en present. Det brukar ha bra effekt att göra en jämförelse som barnet kan relatera till. Säg ”Om du kommer med en teckning till mig och jag säger ”Så ful! Den vill jag inte ha!”, hur skulle du känna då?” Det är också viktigt att uppmärksamma när barnet gör rätt och inte bara skälla när allt blir knas.

Även om det är helt normalt att barn säger saker som kan låta både opassande och otacksamma menar Anna-Karin Wyndhamn att det är föräldrarnas ansvar att se till så att beteendet inte fastar. Det värsta du kan göra är att ursäkta beteendet med att säga att ”det går över”. Här är det viktigt att fokus inte läggs på hur barnet beter sig utan hur du som förälder agerar vid sådana tillfällen.

– Vänd blicken mot dig själv och tänk på vad du själv gör och signalerar. Har du som förälder ett vettigt förhållningssätt som barnet kan ta efter? Det ligger en sanning i det gamla uttrycket om att barn inte gör som du säger, de gör som du gör. Dina handlingar bildar ett mönster och det mönstret tar barnet med sig.

LÄS MER: Studie: Barn med adhd behöver röra sig för att lära

Som förälder är det även viktigt att studera hur barnet agerar tillsammans med andra barn. Om barnet inte vill dela på leksaker, pratar i munnen på andra och har svårt att vänta på sin tur kan det vara tecken på att det är saker ni måste öva mer på hemma.

– Det här tränar man in i de här små enkla microsituationerna hemma. Mata in att man säger tack för maten och att man ska låta syskonen prata klart innan man själv pratar. I sammanhang där någon ger något eller hjälper barnet med något ska det komma ett tack på beställning, säger Anna-Karin Wyndhamn.

Om Anna-Karin Wyndhamn

Gör: Doktor i pedagogiskt arbete vid Göteborgs universitet och lärare.

Tidigare: Medverkade i tv3:s program Supernanny Sverige.

Bor: Göteborg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset