Det blev en fantastisk dag för de svenska skidskyttarna i Pyeongchang. 20-åriga Sebastian Samuelsson klättrade från en fjortondeplats till en silvermedalj efter fenomenalt skytte i skidskyttets jaktstart.

Han har aldrig varit på pallen i världscupen. Men nu har Sebastian Samuelsson, 20 år gammal och OS-debutant, ett OS-silver.

– Att det gick vägen kan jag inte fatta ännu. Jag har inga ord. Jag är ju fortfarande junior, säger han till Kanal 5.

Inför jaktstarten på 12,5 kilometer låg Samuelsson på fjortonde plats med 34 sekunder upp till ledaren. Men efter att ha skjutit fullt i de två första, liggande skjutningarna började det lukta medalj för svensken.

LÄS MER: Hanna Öberg reste sig efter missarna – klättrade till en femteplats

En bom i den tredje gjorde föga eftersom flera åkare i ledarklungan också missade. Inför den sista skjutningen åkte Samuelsson in som trea.

Debutanten visade inga som helst nerver och sköt fullt igen. Den franske suveränen Martin Fourcade hade redan säkrat guldet och nu väntade en uppgörelse mellan Samuelsson och tysken Benedikt Doll om silvret.

Åkarna låg och drog i varandra i inledningen av den sista sträckan, innan Samuelsson kunde rycka och åka in på skidstadion som silvermedaljör.

– Vallarna skrek ”kör, kör” och att jag hade bättre skidor. Därför gick jag så tidigt. Det var en perfekt dag för mig. Jag försökte att vara lugn och sätta skotten. Skyttet fick ta den tid det tog, säger Samuelsson.

Totalt bommade OS-debutanten bara ett skott under hela jaktstarten.

– Det är helt otroligt. Att jag sätter 19 av 20 träff är fantastiskt bra, tycker jag.

Samuelssons silver är Sveriges andra medalj i Pyeongchang, efter Charlotte Kallas guld i lördagens skiathlon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset