Faze-coachen Robert "Robban" Dahlström och Adam "friberg" Friberg tror att den internationella trenden kommer att fortsätta.
Faze-coachen Robert "Robban" Dahlström och Adam "friberg" Friberg tror att den internationella trenden kommer att fortsätta.

Att fler Counter strike-lag blir internationella är en trend som kommer att hålla i sig. Åtminstone om man ska tro Adam "friberg" Friberg och Robert "Robban" Dahlström.

Du har väl inte missat att spana in Esport-tv? Gör det här!

Internationella lag är vanligt förekommande i flera av de stora esporterna. Ett spel som tagit lång tid på sig att komma dit är Counter strike. Exempel på lag med blandade nationaliteter finns absolut, men fortfarande är det sällan vi ser annat än svenskar som spelar med svenskar, danskar som med danskar och fransmän som med fransmän.

För svensk del har det här året blivit lite av en brytpunkt i ämnet när två av landets största Counter strike-profiler lämnat sina svenska lag. Den svenska superstjärnan Olof ”olofmeister” Kajbjer gick till Faze för att bli lagkamrater med en slovak, en norrman, en dansk och en bosnier.

LÄS MER: Brollan om inhoppet: ”Jag förstod inte varför de ville ha mig”

I samma veva blev den tidigare Ninjas in Pyjamas Adam ”friberg” Friberg värvad till Optic med en spanjor, en norrman, en dansk och en finländare i uppställningen.

Faze svenske coach Robert ”Robban” Dahlström tror att det här bara är början på en förändring och ser Dota 2-scenen som ett bevis på varför.

– Det kommer bli mycket vanligare. De internationella lagen är framtiden. Kolla i Dota. Världens bästa lag är ett internationellt lag. Jag personligen tycker att det är mer teamplay i Dota. Det snackas om att kommunikationen skulle bli sämre med ett internationellt lag. Så är det inte, säger Faze-coachen.

LÄS MER: Robban efter stjärnvärvningarna: ”Superlag är bara ett namn”

Även Adam ”friberg” Friberg som tillbringat större delen av sin karriär i ett helsvenskt NiP håller med om att det kommer bli vanligare.

– Jag tror definitivt att det är en trend som kommer fortsätta. Det är alltid mest bekvämt att spela med folk från samma land så att du kan prata ditt modersmål. Däremot finns även folk som blir utlämnade eller inte har plats i de bästa lagen i varje land som definitivt skulle kunna göra internationella lag som skulle kunna vara väldigt duktiga, säger Friberg.

Förklaringen att kommunikationen blir svårare i lag med flera nationaliteter kan ”Kungen av banan” delvis hålla med om. Men det är också ett problem som lätt går att jobba bort med rutin.

– Jag tror att kommunikationen är en vanesak, du kommer vänja dig att prata Engelska om du gör det 6-7 timmar varje dag med ditt lag. Man kommer in i det mer och mer men det var annorlunda från början. Folk spelar redan ganska mycket ”mixar” och ”gathers” med internationella spelare så man hade lite grund att stå på innan man började spela här.

LÄS MER: Adam ”friberg” Friberg öppnar för en karriär utanför spelet

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset