Södra Pingtung i Taiwan sedan Meranti slagit in.
Södra Pingtung i Taiwan sedan Meranti slagit in.

Uppemot 200 000 hushåll saknar ström, skolor och affärer har stängts, och flyg ställts in sedan supertyfonen Meranti drabbat Taiwan.Ovädret, det värsta i världen hittills i år, väntas i morgon dra in över det kinesiska fastlandet.

Även om stormens öga inte nådde land i Taiwan drabbades de östra och södra delarna av ön av skyfall och rekordstarka vindar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

En väderstation i Henchun på Taiwans sydspets uppmätte de starkaste vindarna i sin 120-åriga historia, enligt den taiwanesiska vädermyndigheten.

Med vindhastigheter på upp till 73 meter i sekunden (263 kilometer i timmen) klassificeras Meranti som kategori 5, den högsta nivån på den så kallade Saffir-Simpson-skalan. Meteorologer varnar för att upp till 800 millimeter regn kan komma att falla i Taiwans bergområden, och att skyfallen riskerar att utlösa jordskred. Omkring 1 500 personer har fått lämna sina hem när riskområden har evakuerats, enligt AFP.

Meranti väntas påverka Taiwan ända tills i morgon, då supertyfonen väntas dra in över provinserna Guangdong och Fujian i södra Kina. Där har tåg redan ställts in i väntan på ovädret, och myndigheterna förbereder evakueringar, skriver nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till statliga medier i Kina.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset