Marine Le Pen har stort stöd i opinionen, men hennes Nationella fronten har inte många mandat. Mycket talar just nu för att kampen om presidentskapet i Frankrike står mellan henne och konservativa republikanen François Fillon.
Marine Le Pen har stort stöd i opinionen, men hennes Nationella fronten har inte många mandat. Mycket talar just nu för att kampen om presidentskapet i Frankrike står mellan henne och konservativa republikanen François Fillon.

2016 blev USA med republikansk president, Storbritannien röstade emot EU och i Filippinerna segrade en president som vill döda alla som brukar droger. Här är de europeiska valen som vi kommer att läsa om 2017.

Frankrike
Vad? Parlaments- och presidentval.
När? April-maj.

Far-right leader and candidate for next spring presidential elections Marine le Pen, delivers her New Year's address to the media in Paris, Wednesday, Jan. 4, 2017. French far right presidential candidate Marine Le Pen is cheering Ford Motor Co.'s decision to shift investment from Mexico to the U.S., calling it a victory for the protectionist policies she champions. (AP Photo/Michel Euler)
Marine Le Pen har stort stöd i opinionen, men hennes Nationella fronten har inte många mandat. (AP Photo/Michel Euler)

 

Blir det en ny kvinnlig president i Europa? Nationella frontens partiledare Marine Le Pen är det högerextrema populistiska alternativet i ett land som är slitet av inre motsättningar.Under januari gör fyra kandidater från socialistpartiet, två gröna politiker och en från det radikala vänsterpartiet upp om att vinna nomineringen till presidentvalet. Tidigare bostadsministern Sylvia Pinel är vänsterblockets kvinnliga alternativ, men det är ännu är oklart vem det blir som ger sig in i kampen. Frankrike är en central del i EU:s ekonomi och farhågan bland de som stöttar strukturen är att en populistisk utgång i valet gör Frankrike till ett mer isolationistiskt och EU-fientligt land. Den konservativa kandidaten François Fillon, uttalad beundrare av historiska brittiska premiärministern Margaret Thatcher, ses som den huvudsakliga utmanaren.
– Det här är ödesvalet från EU:s perspektiv. Le Pen har sagt att skulle hon vinna utlyser hon folkomröstning om EU. Skulle hon vinna undergrävs EU:s legitimitet rejält, säger Ulrika Mörth, statsvetare i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Tyskland

Vad? President- och parlamentsval.

När? 22 oktober.

Förbundskansler Angela Merkel.
Förbundskansler Angela Merkel.

I nuläget talar opinionssiffror för att det ledande blocket med presidenten Angela Merkels CDU/CSU, som har interna slitningar mellan de som stöttar Merkels integrationspolitik och de som vill ha en mer restriktiv, och mitten-vänster-koalitionspartnern Socialdemokraterna som traditionellt har dominerat landet, blir svagare. Denna försvagning skulle kunna ta landet in i en tid av den mest splittrade regeringsbildningen i landet sedan Andra världskriget. Landets författning är av sådan art att majoritetsregeringar har enklare att styra, vilket försvårar för potentiella utmanare till rådande kristdemokrat-socialdemokrat-styre.

– Angela Merkel har sagt att hon ska ställa upp och det är svårt att se någon given konkurrent till henne. Det finns ingen stark kandidat på den politiska kartan just nu. Hennes parti är inte lika populärt som hon själv men den har gått ned i och med flyktingkrisen. Hon är fortfarande väldigt populär så mycket talar för att hon vinner men att hon inte vinner lika starkt. Hon kanske kommer att vara en försvagad politiker , säger Ulrika Mörth, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Ett svagare mandat gör det svårare för henne att driva frågor, om hon har en väljarkår som går på tvärs mot det hon tror på och vad EU gemensamt skulle kunna jobba med.

Ungern

Vad? Presidentval.

När? Någon gång under våren.

Viktor Orban är Ungerns president. Han vill ha mer nationell suveränitet inom EU-samarbetet.
Viktor Orban är Ungerns president. Han vill ha mer nationell suveränitet inom EU-samarbetet.

Sittande presidenten förutspådde ett år av revolt i sitt jultal, och förutspådde att upprorsandan skulle fortsätta när han kallade 2017 för året för revolt för europeisk demokrati.

– Viktor Orban propagerade för att Storbritannien skulle stanna i EU – men han är också ett exempel på trenden där allt fler kritiserar EU och vill ha ökat självbestämmande. Orban vill se mindre överstatlighet och vill ha mer mellanstatlighet i EU, säger Ulrika Mörth.

Under 2016 gav EU-kommissionen grönt ljus för den utbyggnad av kärnkraften i landet som Ryssland till stor del finansierar.

– Just energipolitiken inom EU är till stor del redan nationellt självbestämd. Ett exempel på det är de ryska gasledningarna som vi i Sverige ogillade men som Tyskland var måna om att få till, säger Ulrika Mörth.

Hur ser EU på Rysslands närvaro i landet?

– Man är inte jätteglada över det, främst då man ser säkerhetspolitiskt på det, säger Ulrika Mörth.

Liechtenstein

Vad? Allmänt val.

När? 5 februari.

Hans-Adam II är furste i furstendömet Liechtenstein.
Hans-Adam II är furste i furstendömet Liechtenstein.

Landet är en konstitutionell monarki med fursten Hans-Adam II som statschef. Presidenten Albert Frick ska få nytt sällskap i Landtag of Liechtenstein där 25 personer sitter.

Nederländerna

Vad? Allmänna val.

När? 15 mars.

Geert Wilders som vill bli Nederländernas premiärminister har nyligen dömts för sina uttalanden.
Geert Wilders som vill bli Nederländernas premiärminister har nyligen dömts för sina uttalanden.

I december dömdes Frihetspartiets ledare Geert Wilders för att diskriminering gentemot marockaner. I mars kan han bli premiärminister i Nederländerna, sedan det högerextrema partiet skördat framgång i opinionen genom sin EU-skeptiska retorik om ett utträde och vilja att förbjuda invandring från muslimska länder. Landets splittrade politiska spektra erbjuder fortfarande möjligheten för en bred koalition att säkra majoritet, men vänsterns svårighet att organisera sig pekar på att det blir en jämn kapplöpning till höger. EU har extra anledning att se svart på utvecklingen i landet, då Nederländerna sedan 2015 har en lag som lag tvingar regeringen att hålla folkomröstning om nya lagar, inklusive EU-lagar, förutsatt att 300 000 invånare begär detta inom sex veckor.

– Det är ett land som har förändrat karaktär totalt under ett antal år, de är en bricka i en populistisk våg. Nederländerna i sig är inte avgörande för EU, säger Ulrika Mörth.

– Skulle Geert Wilders vinna så blir det förmodligen instabilt då det är svårt att se vad han kommer kunna bilda för regering. Det är en del av ett mer övergripande mönster ur EU-synpunkt, där utvecklingen leder till att det blir svårare att ena EU, framförallt i migrationsfrågan.

Norge

Vad? Allmänt val.

När? 11 September.

Norges statsminister Erna Solberg har tillgång till EU:s inre marknad.
Norges statsminister Erna Solberg har tillgång till EU:s inre marknad.

Høyre-ledaren Erna Solbergs regering, som är bildad tillsammans med Fremskrittspartiet,  avrundade 2016 med att komma överens om en gemensam budget efter utdragna förhandlingar som länge såg ut att utlösa regeringskris då stödpartierna Ventre och Kristelig Folkeparti motsatte sig regeringens syn i trafikfrågor. I det offentliga samtalet är landets bostadsmarknad, klimatutsläpp och hantering av våldsbejakande islamism i fokus.

– De har ett frihandelsavtal och är med i Europas inre marknad. Det är den lösningen som Storbritannien kanske har i ögonen. Medlemskapet finns inte på agendan och kommer nog inte upp heller. De är ju med och handlar över gränserna men är formellt inte med, säger Ulrika Mörth.

Serbien

Vad? Presidentval.

När? 9 april.

Serbiens premiärminister Aleksandar Vucic ser ut att få vänta länge på att hans Serbien ska bli med i EU.
Serbiens premiärminister Aleksandar Vucic ser ut att få vänta länge på att hans Serbien ska bli med i EU.

 

2016 fortsatte landet ta steg bort från nationalistiska rötter under 2016 när premiärministern Aleksandar Vucic blev omvald och därigenom fortsatte landets process gentemot ett EU-medlemskap. I år stundar presidentval i landet, en roll som är mer ceremoniell än operativ i Serbien.

– När kommissionen gör sina utvärderingar har de varit positiva mot Serbien, som försöker att anpassa sig till EU-lagstiftningen. Men de har problem med korruption och en politiskt laddad fråga som att erkänna Kosovo.

Samtidigt som många länder går i en riktning mot EU-skepsis närmar sig alltså Serbien samarbetet.– Serbien kan vara en EU-stabiliserande kraft, säger Ulrika Mörth som dock tror att det dröjer rejält före Serbien skrivs in.

– EU är inte moget att ta in nya länder just nu, på grund av turbulsensen kring Storbritanniens vara- eller ickevara. Dessutom skulle Serbien behöva stort ekonomiskt stöd och EU måste se över sin budget nu där Storbitannien lämnar ett stort hål. Frågan är om skattebetalarna i andra länder är benägna att betala mer eller om EU:s budget måste krympa, säger Ulrika Mörth.

Slovenien

Vad? Presidentval.

När? December 2017.

Borut Pahor är sittande president, ett ämbete som är mer ceremoniellt än operativt i Slovenien.

– Slovenien är liksom många andra små länder positiva till EU. Det handlar för Slovenien om ekonomisk och politisk överlevnad och om att man måste samarbeta med andra för att klara sig, säger Ulrika Mörth.

Albanien

Vad? Val till parlamentet.

När? 18 juni.

Åtta år av konservativt styre blev till ända i och med att det socialistiska partiet vann stort 2013. Det valet övervakades nogsamt av EU, som det korruptionspräglade landet hoppas bli en del av på sikt. I sitt nyårstal bad premiärministern Edi Rama om ursäkt till alla albaner som blivit orättvist behandlade av staten under året och slog ett slag för att hans regeringen kommer att fortsätta kämpa för en rättvisare stat under 2017.

Armenien

Vad? Val till parlamentet.

När? 2 april.

Första valet sedan den konstitutionella reformen 2015, då 66 procent gav sitt stöd för landet att gå över från semipresidentialism till en parlamentarisk republik. I december stod det klart att ett nytt oppositionsblock har bildats som tar upp kampen mot den rysk-vänliga regeringen. Det färska alternativet består till två tredjedelar av pro-väst partier men även en aktör som är mer neutralt inställd i den armeniska utrikespolitiken.

Källa: Reuters, TT, BBC

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset