Ingenstans i landet är supporterrocken så väl förankrad som här. Dan Porsfelt, som skrivit en forskningsrapport i ämnet, är säker på att vi snart ser en allsvenska där de flesta lag har sitt eget rockband.
– Jag är helt övertygad om att i den mån de inte finns så kommer de, säger Porsfelt, som har supporterkultur som specialintresse vid sidan av jobbet som lektor i arbetsvetenskap på Växjö universitet.
Han tror sig också veta varför fansens band växer sig starka just nu.
– De här organisationerna har vuxit sig så stora att det skapas utrymme, det finns en marknad. Men också för att de vuxit sig så stora att man kan skapa de arenor som behövs, i form av konserter eller fester. Det hade inte varit någon mening att ordna en konsert 40 mil hem-ifrån om det kommer 15 supportrar.

Männen med gitarr blir de skalder som svetsar gruppen samman, som bildar opinion och till och med levererar nyheter. Här slås uppförandekoder fast och berättelserna om bortaresorna kantrar över i mytologi. ”På Puttgardens pir vänta snutar med visir, Å två pansardivisioner”, kryddar AIK-trubaduren i ”Tokiga huliganer”.
Hyllandet och häcklandet ligger främst bland budskapen, men fler och fler texter handlar om protester mot sportens kommersialise-ring, mot bolagiseringar och tv-avtal. I upplevelsen ihop med banden kapar fansen åt sig en del av fotbollskakan som klubbpamparna inte kommer åt.
– Det har materialiserats i handling på olika vis, i protestmarscher mot Djurgårdens flytt från Stockholms stadion, och det är väldigt tydligt i vissa supportergrupperingar hos Hammarby. Det finns en bakomliggande dimension: vilka är fotbollen till för, vilka slags människor är läktare till för?

Kvalitetsnivån på texterna är inte den högsta, men det är snarast en poäng.
– Står man på en pub och svingar ett par bägare så sjunger man nog med oavsett vilken litteraturmässig kvalitet det håller. I början av 1990-talet fick vi en intellektualisering av fotbollen, det skulle inte förvåna mig om det här också är en liten reaktion på det.
Porsfelt kliver gärna ur sin akademiska kostym och sjunger med.
I allt som har med Djurgården att göra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset