Sur start på börsen för King
Sur start på börsen för King

Den svenskgrundade spelutvecklaren King började på onsdagsn handlas på New York-börsen. Aktien föll direkt efter att handeln startat i New York.

Efter knappt 20 minuters handel hade aktien tappat 2 dollar i värde, från introduktionspriset 22,50 dollar till 20,48.

Den ursprungliga prissättningen innebär att bolaget värderas till motsvarande nästan 46 miljarder kronor.

Spelutvecklaren som ligger bakom succé-spelet Candy Crush Saga värderas därmed till ungefär samma summa som hela Ica-koncernen, alternativt lika mycket som byggbolaget NCC och försvarskoncernen Saab tillsammans.

Inför noteringen hade bolaget räknat med ett pris per aktie i intervallet 21-24 dollar. Till slut landade det i går på 22,50 dollar, det vill säga i mitten av prisintervallet.

– Hade det varit en mycket stark efterfrågan inför noteringen hade vi fått se ett pris i den övre delen av intervallet, säger en analytiker som Reuters talat med och konstaterar att när priset nu hamnade i mitten får det anses som "en framgångsrik notering, men kanske inte en dundersuccé".

King har i dag över 180 olika spel men är främst beroende av supersuccén Candy Crush Saga samt titlarna Pet Rescue Saga och Farm Heroes Saga. Dessa tre genererar 95 procent av bolagets intäkter.

Det ensidiga beroendet av ett litet antal titlar har fått många att rikta kritik mot värderingen av bolaget. Andra analytiker pekar på att bolaget visade god vinstmarginal även före lanseringen av Candy Crush Saga, även om bolaget då var betydligt mindre.

King omsatte motsvarande 12,3 miljarder kronor i fjol. Bolaget har gått med vinst varje år sedan 2005 och förra året landade den på hela 3,7 miljarder kronor, upp från knappt 52 miljoner året dessförinnan.

Totalt har King i dag drygt 320 miljoner unika användare varje månad via sin sajt King.com samt via appar till Facebook och mobiler.

Succéspelet Candy Crush Saga har laddats ner över 500 miljoner gånger sedan appen släpptes 2012. Spelet var den mest nedladdade gratisappen i fjol och även den mest inkomstbringande.

King grundades i Stockholm 2003 men har nu huvudkontoret i London. Spelutveckling sker i Stockholm, Malmö, Barcelona, Bukarest och London. Dessutom har företaget kontor i San Francisco och på Malta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset