Surrogatmödrar på led vid en klinik i Gujarat i nordvästra Indien, februari 2011.
Surrogatmödrar på led vid en klinik i Gujarat i nordvästra Indien, februari 2011.

Mona Quershi skulle föda barn åt ett norskt par, men blev allvarligt sjuk och dog längre in i graviditeten. "Illustrerar sårbarheten hos fattiga människor med låg utbildning", säger forskaren Kristin Engh Førde i ett reportage i norska VG.

Det är i ett långt reportage i norska VG som Mona Quershis tragiska öde skildras, skriver Aftonbladet.

Uppvuxen i slummen och mamma till fyra barn arbetade Mona Quershi, 31, som sömmerska och kunde varken läsa eller skriva när hon 2012 vände sig till en klinik för att bli surrogatmamma åt ett norskt par.

LÄS MER: Regeringen säger nej till surrogatmödraskap: ”En väldigt svår fråga”

Sju månader in i graviditeten blev hon allvarligt sjuk och var tvungen att läggas in på sjukhuset i Mumbai i Inden. När hon inte blev bättre bestämde sig läkarna för att sätta i gång en naturlig födsel men Mona Quershi drabbades av organsvikt och avled några dagar senare.

– Den här historien illustrerar ganska bra hur klinikerna saknar säkerhetsrutiner för situationer som denna. Det illustrerar också sårbarheten hos fattiga människor med låg utbildning när de går in i komplicerade kontrakt, som för med sig komplicerad lagstiftning, säger forskaren Kristin Engh Førde i reportaget.

Hon uppskattar att mellan 350 och 500 barn födda av surrogatmammor kommit till Skandinavien från Indien.

LÄS MER: Debatt: Vi surrogatmammor är inga offer

Kommersiellt surrogatmödraskap introducerades på den indiska marknaden under tidigt 2000-tal, men efter ett beslut 2014 är det numer endast lagligt för indiska par som inte kan få barn på egen hand.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset