Sussanne Vigren, 30, har en gång tidigare arbetat som volontär på ett barnhem i Uganda. Nu är hon tillbaka och med hjälp av vänner genom en insamling på Facebook har hon bland annat kunnat köpa mat, skor och skrivböcker till 600 barn.

privat

Sussanne delar ut mjukdjur till de minsta barnen.

För tre år sen arbetade Sussanne Vigren och en vän som volontärer på ett barnhem i Uganda. Den resan betydde så pass mycket för henne att hon nu tre år senare bestämde sig för att åka tillbaka, vilket Arbetarbladet var först med att rapportera om.

Barnhemmet Sussanne arbetar på ligger i staden Musaka. På barnhemmet vistas 600 barn. Sussanne berättar att barnen den här gången har det mycket värre än vad de hade första gången hon var där.

– Det beror på torkan. Det är för varmt och torrt så alla skörder blir förstörda vilket gör att maten blir dyrare, säger Sussane till Metro.

Hon berättar om när hon kom dit så sov barnen på madrasser som endast hölls ihop med hjälp av lakan och att det enda barnen åt var rotfrukten cassava.

– Cassava är en billig rotfrukt som man blandar ut med majsmjöl. Tillsammans blir det som torkat lim. Sen får de avkok från bönor som sås så att det inte blir så torrt.

►LÄS MER: Linus och Simon blev mobbade i skolan – nu vill de hjälpa andra

Innan Sussane åkte ner hade hon startat en insamling via Facebook. Från början bara bland sina vänner men efter att hennes arbete uppmärksammats har hon fått in massor med pengar från andra. I skrivande stund har hon fått ihop runt 65 000 kronor. Något hon är otroligt tacksam över. För pengarna har hon bland annat kunnat köpa mat, madrasser och kläder till barnen.

– Alla barnen har fått skrivböcker, skor och de minsta barnen har fått varsin nallebjörn. Jag har köpt mat som räcker en månad och sen har jag fixat golv till sjukstugan.

Sussanne berättar om att när hon kom med lastbilen som var full med mat så var barnens reaktion fantastisk.

– Barnen bara skrek. De skrek av lycka på grund av maten.

Hennes senaste projekt har varit att bygga om lekplatsen som finns vid barnhemmet.

– Lekplatsen har rostat sönder så nu har jag 4 arbetare där som river bort allt. Jag har köpt cement och sand samt gungor och en rutschkana, så de får en ny lekplats.

På fredag åker Sussanne hem efter att ha varit på plats i en månad. Något som hon själv beskriver som hemskt.

– Jag kommer åka tillbaka så fort jag har råd med flygbiljetter. Min plan just nu är att åka hem, jobba, spara pengar och sen åka ner till våren.

►LÄS MER: Flyktingkompis-grupper efterlyser män: En allvarlig obalans

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset