Enligt källor till Svt öppnar nu Alliansen mot SD.
Enligt källor till Svt öppnar nu Alliansen mot SD.

Enligt källor till Svt öppnar nu Alliansen upp mot Sverigedemokraterna (SD) för att de ska kunna få viktiga poster som utskottsordförande i riksdagen efter höstens val.

Det är i utskotten som politik och lagförslag behandlas innan omröstning sker i riksdagen. Utskotten är därför centrala i riksdagens arbete och SD har hittills varit utestängda från posterna som ordförande i utskotten.

Enligt källor till Svt öppnar nu Alliansen för att SD ska få ta plats som utskottsordförande.

Det är ett nytt besked som går emot det som Alliansen tidigare sagt, nämligen att de ska lansera en egen talmanskandidat oavsett valresultatet i höst.

LÄS MER: SD överlägset störst i ny Yougovmätning: ”Ett drömläge så här nära ett val”

Stor framgång för Åkesson

Enligt Svt kan de nya uppgifterna innebära att Alliansen nu öppnar upp mot Sverigedemokraterna.

– För Jimmie Åkesson skulle det vara en stor framgång om detta förslag går igenom. Hans ambition är att normalisera bilden av Sverigedemokraterna och göra det till ett parti bland andra. Det här skulle kunna vara ett viktigt led i den ambitionen, säger Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på Svt.

Han säger även att det finns goda skäl för båda sidor att slåss för att få besätta talmansposten.

– Att Alliansen samtidigt erbjuder Sverigedemokraterna poster som utskottsordförande ska ses som ett sätt att sockra budet. I utbyte mot stöd för en moderat talman kommer SD att kunna få tunga uppdrag i riksdagen.

LÄS MER: 7-åriga Lucy intervjuar Jimmie Åkesson: ”Får en kille och en kille skaffa barn?”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset