Tv-kocken Gordon Ramsey är en mästare på att svära.
Tv-kocken Gordon Ramsey är en mästare på att svära.

Att svära kan anses vara fult och opassande. Men på jobbet kan svordomar leda till flera fördelar, skriver BBC.

Enligt en studie svär nästan 90 procent av alla britter i genomsnitt 14 gånger per dag, och nästan ingen finner det stötande. Oftast handlar det om svordomen ”fuck”.

LÄS MER: "Svordomar är ett tecken på språkbegåvning"

På jobbet menar dock många att det är oprofessionellt och ett tecken på bristande kontroll att svära. Men enligt vissa forskare kan det finnas flera fördelar med att svära, och det kan till och med gynna karriären. Enligt professorn Yehuda Baruch på universitetet Southampton kan svordomar skapa en gemenskap med kollegor och att vara en del av gruppen och passa in är viktigt för karriären.

– Jag säger inte att det är det huvudsakliga kriteriet för en befordran, men ett kriterium för befordran är förmågan att knyta an till människor. I vissa sammanhang är svordomar ett sätt att göra det, säger han till BBC.

– Vi är alla människor och även om du är en framstående advokat så kan du svära.

LÄS MER: "Svordomar hjälper dig stressa av på jobbet"

Men det finns ett tydlig undantag. Det är betydligt lägre tolerans för sexistiskt eller rasistiskt språk och det kan snabbt leda sexuella trakasserier eller diskriminering.

Även med andra typer av svordomar kan det vara en god idé att se sig omkring för att inte råka svära framför barn, kunder, patienter eller liknande. Och att svära direkt mot en annan person är betydligt mer riskfyllt än att svära åt skrivaren när pappret fastnat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset