Tonläget mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och EU, däribland Tysklands förbundskansler Angela Merkel, har stundvis varit hårt. Arkivbild.
Tonläget mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och EU, däribland Tysklands förbundskansler Angela Merkel, har stundvis varit hårt. Arkivbild.

Hårda bud följs av överslätande ord och sedan tuffa besked igen när EU och Turkiet vacklar fram och tillbaka i jakten på sin framtida relation.Trots alla utspel lever ändå samarbetet vidare. Än så länge.

I tisdags var det den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans tur att låta något mer försonlig igen.

– Vi har ännu inte stängt EU-boken, förklarade presidenten i ett tal i Istanbul – även om han samtidigt påpekade att Turkiet minsann "alltid haft många andra alternativ".

Hans EU-minister, Ömer Çelik, bjöd för sin del på tuffare ord, framför allt riktade mot EU-parlamentets resolution från förra veckan om att förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap borde frysas.

– Om förhandlingarna var objektiva och rättvisa skulle Turkiet ha varit en fullvärdig medlem i dag, hävdade Çelik under sitt pågående besök i Bryssel, enligt AFP.

Ilskna utspel

Uttalandena är symptomatiska för hur det har låtit mellan Turkiet och EU allt oftare under 2016.

Inte minst från myndigheterna i Ankara har utspelen ofta varit drastiska och ilskna. EU och dess ledare har kritiserats för att inte göra tillräckligt för att uppfylla den överenskommelse som slöts i våras för att minska flyktingflödet över Egeiska havet. EU-länderna anklagas också för att stödja "terrorism" genom att inte slå till hårdare mot kurder i exil.

Diverse politiker i olika EU-länder har i sin tur kontrat med skarp kritik mot turkiska tillslag mot opposition och massmedia och uttalanden om att ett turkiskt EU-medlemskap i princip är omöjligt.

Viktigt för båda

För båda parter är ändå ett fortsatt samarbete viktigare än retoriken. EU vill för allt i världen inte riskera ännu en stor flyktingvåg in från Turkiet. Och för Turkiet är de ekonomiska relationerna till EU nödvändiga – inte minst i ett läge när den turkiska ekonomin på sistone hackat allt mer.

Den andan präglade också onsdagens samtal i Bryssel mellan Çelik och EU-kommissionärerna Frans Timmermans, Dimitris Avramopoulos och Julian King.

"De höll ett öppet, ärligt och konstruktivt möte... som bekräftade båda sidors inställning att fortsätta arbeta tillsammans" meddelades det i ett uttalande efteråt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset