En fredsavtalsanhängare viftar med en flagga utanför kongressen i Bogotá, Colombia.
En fredsavtalsanhängare viftar med en flagga utanför kongressen i Bogotá, Colombia.

Colombias president Juan Manuel Santos har en svår väg framåt om han ska kunna vända fiaskot med folkomröstningsförlusten till ett fungerande fredsavtal.

Osäkerheten är stor om vad som ska hända med fredsförhandlingarna i Colombia, efter att det avtal som tagit fyra år att medla fram röstades ner med minsta möjliga marginal av folket i helgen.

Den stukade presidenten Juan Manuel Santos har dock visat tecken på att bita ihop och försöka att hitta en framkomlig väg. Huvudförhandlaren, Humberto de la Calle, har skickats till Kuba för att återuppta förhandlingarna med Farcgerillan och på hemmaplan ska Santos träffa Álvaro Uribe, oppositionsledare och en av huvudanhängarna till nejsidan i folkomröstningen.

Det oväntade resultatet i folkomröstningen gör att Santos nu kämpar på två fronter: han måste hitta en kompromisslösning som både nejsidan i Uribes läger och Farcgerillan kan acceptera.

– Frågan om man kan tänka sig att öppna upp avtalet är ett beslut som faller på Farc, säger utrikesminister María Ángela Holguín.

Hon är en av dem som Santos utsett för att föra samtal med oppositionen om att rädda fredsavtalet, och säger att regeringen är "helt beredda" på att lyssna på motståndarna till avtalet.

– (Men) det fanns ingen plan B. Vi trodde att folket ville ha fred, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset